Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

B-25 Nederlands squadron in historische kleuren

24 AUG 2016 Olof van Joolen

DUNSFOLD - De B-25 bommenwerper die komende zaterdag een hoofdrol speelt in een reünie van het Nederlandse 320ste squadron is er klaar voor. Speciaal voor de gelegenheid heeft de Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht de van oorsprong Amerikaanse kist gespoten in het kleurenschema van de eenheid.

Dat is herkenbaar aan de Nederlandse oranje driehoek gecombineerd met de blauwe, witte, rode en gele cirkel van de Britse Royal Airforce. Het 320ste squadron stond tijdens de Tweede Wereldoorlog onder Brits commando.

De kans is groot dat de reünie op het voormalige RAF-vliegveld Dunsfold de laatste keer wordt dat Tweede Wereldoorlog-veteranen bij elkaar komen. De vier mannen die naar Groot-Brittannië afreizen zijn dik in de negentig. Veel van hun makkers vielen de afgelopen jaren weg.

320 was de enige Nederlandse eenheid die meevocht tijdens zowel D-day als de slag om Arnhem. Het squadron had tussen 1940 en 1945 een extreem hoog percentage gesneuvelden. Een derde van de leden overleefde de strijd niet.

Lees meer over het emotionele weerzien van de laatste oud-leden van het 320ste Squadron (premium).

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
OZO3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - 0.0%