Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Rutte belt met Erdogan

27 AUG 2016 Inge Lengton

DEN HAAG - Premier Rutte heeft zaterdagavond gebeld met Turkse president Erdogan. Daarin heeft hij vooral benadrukt dat Turkije voor Nederland, de EU en de NAVO ’een belangrijke partner is en blijft’.

Ook heeft de minister-president in het telefoongesprek de Turkse bemoeienis met Nederlandse aangelegenheden te berde gebracht. „Ik heb Erdogan laten weten dat wij geen Turkse bemoeienis tolereren en hem gevraagd behulpzaam te zijn dit te voorkomen. Het is niet acceptabel dat groepen in Nederland tegen elkaar op worden gezet.”

De onrust ontstond nadat deze zomer in Turkije een coup werd gepleegd. In Nederland leidde dat tot demonstraties en oproepen vanuit Turkije om Nederlandse Erdogan-critici te verklikken. Volgens de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb deed ook de Turkse consul-generaal een duit in het zakje door Nederlandse burgemeesters voor te schrijven hoe met demonstraties over de kwestie om te gaan.

Maandag reist minister Koenders (Buitenlandse Zaken) naar Turkije om de gevoeligheden te bespreken. Critici vinden dat het kabinet te mild is ten opzichte van Turkije.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%