Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

De school wordt extra beveiligd

80 kinderen weg bij 'Gülenschool' Amsterdam

29 AUG 2016

AMSTERDAM - Bij vermeende Turkse Gülen-basisscholen in Amsterdam zijn zeker honderd leerlingen van school gehaald. Bij de Witte Tulp in Amsterdam Osdorp gaat het om minstens tachtig van de vierhonderd scholieren. Basisschool Cosmicus Impuls in Amsterdam-Noord, een andere basisschool die gelieerd zou zijn aan Gülen, zag twintig van de 125 leerlingen vertrekken.

,,Er worden momenteel veel gesprekken gevoerd met ouders'', zegt een medewerkster maandag. De basisschool Witte Tulp wordt volgens haar extra beveiligd deze week.

De uitschrijvingen houden vermoedelijk verband met de couppoging in Turkije en de grimmige sfeer die is ontstaan in de Turkse gemeenschap tussen aanhangers van president Erdogan en aanhangers van spiritueel leider Fethullah Gülen. Erdogan verwijt de laatste achter de coup te zitten.

Een woordvoerster van de vereniging van schoolbesturen in Amsterdam kon maandag nog niet aangeven hoeveel kinderen in totaal zijn uitgeschreven in de hoofdstad. Dat komt omdat er eerst een andere school gevonden moet worden voordat dit mogelijk is. Dat is vaak lastig omdat er niet altijd plek is om kinderen over te plaatsen.

Een woordvoerster van de gemeente Amsterdamse meldt dat er tot nu toe ongeveer 150 leerlingen van die scholen niet zijn verschenen. Het gaat dan om ongeveer honderd leerlingen van de Witte Tulp en vijftig van het Cosmicus.

Vorige week werd al bekend dat tientallen kinderen in Rotterdam door hun ouders zijn uitgeschreven van scholen die gelieerd zijn aan Gülen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.2 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.63
+ / - +0.03%