Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Google Street View

'Ouders mogen school niet vals beschuldigen'

31 AUG 2016

HAARLEM - ,,De school wordt een terroristische organisatie genoemd, de medewerkers Gülenterroristen. Er is vrijheid van meningsuiting, maar dit zijn onrechtmatige valse beschuldigingen. Je kan niet zomaar iets roepen wat niet waar is en waar je een ander mee beschadigt'', zegt Marcel Dekker, advocaat van de Stichting Islamitisch Onderwijs Zaanstad (SIOZ).

Woensdag werd bekend dat de stichting vier ouders voor de rechter sleept om negatieve uitlatingen over de islamitische basisschool De Roos. SIOZ eist dat de ouders hier per direct mee stoppen en dat alle beschuldigingen worden gerectificeerd.

De islamitische onderwijsinstelling heeft onder de naam IBS De Roos scholen in Zaandam en Purmerend. SIOZ wordt er op sociale media van beticht een 'Gülenschool' te zijn, wat de stichting ten stelligste ontkent.

De stichting eist dat alle WhatsApp-groepen, Facebook-groepen en alle eventuele andere activiteiten op sociale media van de ouders worden opgeheven. Ook wil SIOZ dat de rechter de ouders een dwangsom oplegt.

,,Onze inzet is om weer te komen tot een veilige en rustige situatie op de school. Mensen onder elkaar voelen zich nu niet veilig. Ouders worden onder druk gezet om zich te verantwoorden'', legt Dekker uit.

Volgens hem zijn inmiddels 150 van de 400 leerlingen door hun ouders van school gehaald in Zaandam. Ook bij andere vermeende Turkse 'Gülen-basisscholen' kwamen veel scholieren maandag niet opdagen bij het begin van het nieuwe schooljaar.

De uitschrijvingen houden vermoedelijk verband met de couppoging in Turkije en de grimmige sfeer die is ontstaan in de Turkse gemeenschap tussen aanhangers van president Erdogan en aanhangers van spiritueel leider Fethullah Gülen. Erdogan verwijt de laatste achter de coup te zitten.

De zaak dient vrijdag om 13.30 uur in Haarlem.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.7 °C
ZZO1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%