Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

De Stichting Islamitisch Onderwijs Zaanstad sleept vier ouders voor de rechter om negatieve uitlatingen over de vermeende Gulen-basisschool.
De Stichting Islamitisch Onderwijs Zaanstad sleept vier ouders voor de rechter om negatieve uitlatingen over de vermeende Gulen-basisschool.
Foto: FOTO ANP

’Leraren zijn vermoedelijk bang voor controles uit Ankara’

Turkse docenten stappen op

01 SEP 2016 Arianne Mantel

Zaandam - Zeven docenten van de vermeende Gülenschool De Roos in Zaandam hebben hun ontslagbrief ingediend bij de directie van die basisschool. Schoolbestuurder Mustafa Derin van De Roos zegt dit aantal van zijn directie te hebben vernomen, maar ’kan niets zeggen’ over de reden.

Toch denkt Klaas Hiemstra van School en Veiligheid het vertrek te kunnen verklaren: „Kennelijk voelen deze docenten zich onder druk gezet en gecontroleerd; of ze wel trouw zijn aan de Turkse staat. Ze zijn vermoedelijk bang, maar openlijk wordt dat niet gezegd.”

Op De Roos in Zaandam zijn inmiddels 120 van de 400 Turkse kinderen vertrokken, omdat ouders toch liever niet willen dat hun kind op een school zit die volgens de ’lijst Erdogan’ gelieerd is aan de islamitische geestelijke Gülen. In Purmerend zit ook een vestiging van De Roos; daar zijn zeven kinderen vertrokken. In totaal hebben in de steden Amsterdam, Purmerend, Zaandam en Rotterdam ouders van acht scholen ruim 200 scholieren van vermeende Gülenscholen gehaald.

Onderwijswethouder Dick Emmer van Zaanstad: „Ik heb helaas ook vernomen dat er docenten zijn opgestapt. Daar kun je niets tegen doen. We kunnen alleen zorgen dat de uitgeschreven kinderen op een andere school terechtkomen en dat is gelukt. Daarnaast waren er nog zeven kinderen die niet kwamen opdagen en daar is dinsdag de leerplichtambtenaar langs geweest.”

Volgens Hiemstra lijkt het redelijk stil op scholen met Turkse leerlingen. „Maar onderhuids broeit het. Ouders halen niet zomaar hun kind van school af. En de mislukte coup wordt in de scholen wel aan de orde gesteld, maar Turkse kinderen en docenten blijken er liever niet al te veel op in te gaan.”

Op het Cosmicus College in Rotterdam zijn 27 Turkse middelbare scholieren uitgeschreven door de ouders. „We vrezen dat dit nog niet het einde is, sinds we op de Gülen-lijst staan van de Turkse staat. Ouders staan onder een enorme sociale druk; sommigen kwamen huilend zeggen dat ze het Cosmicus echt een goede school vinden, maar dat ze niet anders konden”, vertelt woordvoerder Wilma Raamsdonk.

De Stichting Islamitisch Onderwijs Zaanstad (SIOZ) is het inmiddels zat. De stichting daagt vier ouders vrijdag voor de rechter om negatieve uitlatingen over de islamitische basisschool De Roos. SIOZ wil dat de ouders hier per direct mee stoppen en eist rectificatie. „De school wordt een terroristische organisatie genoemd, de medewerkers Gülen-terroristen. Dit zijn onrechtmatige valse beschuldigingen”, aldus advocaat Marcel Dekker.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
7.9 °C
Z1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%