Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Advocaat Marcel Dekker komt aan bij de rechtbank voor het kort geding.
Advocaat Marcel Dekker komt aan bij de rechtbank voor het kort geding.
Foto: ANP

Personeelsleden 'Gülenschool' weg uit angst

02 SEP 2016

HAARLEM - Negen leraren van de vermeende Gülen-basisschool IBS De Roos hebben uit angst de school verlaten. Er is sprake van bedreiging en het personeel kan gevaar lopen, omdat ze als Gülen-aanhanger worden bestempeld. Dat zei de advocaat van de school, Marcel Dekker, vrijdag tijdens een kort geding.

De rechter buigt zich in Haarlem over de vraag of vier ouders hun uitlatingen over IBS De Roos moeten rectificeren. Stichting Islamitisch Onderwijs Zaanstad (SIOZ) eist onder meer dat zij per direct stoppen met negatieve uitlatingen en dat alle beschuldigingen worden gerectificeerd.

SIOZ wordt er op sociale media van beticht een 'Gülenschool' te zijn, wat de stichting ten stelligste ontkent. De islamitische onderwijsinstelling heeft onder de naam IBS De Roos scholen in Zaandam en Purmerend.

De onrust houdt verband met de couppoging in Turkije en de grimmige sfeer die is ontstaan in de Turkse gemeenschap tussen aanhangers van president Erdogan en aanhangers van spiritueel leider Fethullah Gülen. Erdogan verwijt de laatste achter de coup te zitten.

De ouders bestempelden de school als een school van ,,landverraders'' en riepen andere ouders op om hun kinderen van school te houden, aldus Dekker. Daardoor zijn 151 van de 411 kinderen van school gehaald.

Volgens de advocaat van de vier moeders willen ze hun kinderen van de school weghalen omdat ze het gevoel hebben dat de kinderen daar niet meer veilig zijn. Hij ontkent dat ze andere ouders onder druk hebben gezet om dit te doen.

Onze verslaggeefster Arianne Mantel is vrijdag bij het kort geding aanwezig.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.2 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%