Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Ebru Umar is niet verrast, zegt ze. „Het is oorlog.”
Ebru Umar is niet verrast, zegt ze. „Het is oorlog.”
Foto: Roel Dijkstra

Derde zaak tegen Ebru Umar

05 SEP 2016 Saskia Belleman

KUSADASI - Er lopen in Turkije niet twee, maar drie rechtszaken tegen Ebru Umar. De journaliste en columniste kreeg dat vanmiddag, één dag voor de start van de eerste strafzaak in Kusadasi, te horen.

Eerste steen des aanstoots voor de Turkse justitie is een interview met de Telegraaf waarin ze de Turkse vader des vaderlands Atatürk en president Erdogan dictators noemde. De tweede een tweet uit 2011, waarin ze schreef: Mohammed is een homo. Succes gegarandeerd.” Die zaken beginnen op 6 en op 22 september.

Aanvankelijk leek het erop alsof ze niet zou worden vervolgd voor belediging van Erdogan, maar dat blijkt nu toch te gebeuren. Aanleiding is een tweet van april dit jaar, waarin de woorden „Fuck Erdogan” voorkwamen. Een datum voor de derde zaak is nog niet bekend. Belediging van het staatshoofd kan in Turkije maximaal vier jaar gevangenisstraf opleveren.

Ebru Umar (46) is niet verrast, zegt ze. „Het is oorlog. Het zijn mijn ouders en alle anderen die dagdromen dat dit op een dag over is, en die het niet willen snappen.” Umar is ervan overtuigd dat de derde rechtszaak ook voortkomt uit meldingen van Nederturken via de door Erdogan ingestelde kliklijn. „Maar ik heb besloten dat NSB-Turken niet de rest van mijn leven gaan definiëren.”

De strafzaken dienen in het Third Penal Court of First Instance, in het centrum van Kusadasi. De journaliste zal er zelf niet bij zijn. Ze laat zich vertegenwoordigen door haar advocaten Nail Özazman en Kamil Aköz.

De verwachting is dat de zaak van vandaag een soort korte pro forma-behandeling zal zijn. De inhoudelijke behandeling volgt dan later. Dat is te vergelijken met de gang van zaken in Nederland. Wat afwijkt is dat de de beledigingen als aparte zaken worden behandeld, en niet gevoegd als één strafzaak.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%