Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Loterijverlies-oprichter Ferdy Roet
Loterijverlies-oprichter Ferdy Roet
Foto: MARTIN MOOIJ

Inleg verdwenen naar Ferdy Roet

Meeste geld Stichting Loterijverlies is weg

06 SEP 2016 Bart Mos

Alkmaar - Stichting Loterijverlies heeft vier miljoen euro, zo’n 80 procent van het door de 194.000 deelnemers bijeengebrachte geld, weggesluisd naar bedrijven van haar oprichter Ferdy Roet.

Tot die conclusie komt Erik van den Emster, voormalig president van de Rotterdamse rechtbank, die afgelopen maanden onderzoek deed naar de boekhouding van de claimstichting.

„Gebleken is dat vrijwel alle gelden van de stichting zijn toegestroomd naar ondernemingen, gerelateerd aan de heer Roet”, schrijft Van den Emster in zijn rapport aan de rechtbank Alkmaar. De onderzoeker stelt dat hij niet heeft kunnen achterhalen waarom er zo veel geld is overgemaakt aan Roets bedrijven, aangezien zijn verzoeken om verantwoording van de betalingen werden genegeerd.

Stichting Loterijverlies probeert al acht jaar een schadevergoeding te krijgen van de Staatsloterij, uit naam van deelnemers die zich misleid voelen door reclamecampagnes waarin de loterij de winkansen overdreef. De Hoge Raad onderschreef de misleiding door de loterij, maar onderhandelingen over een schikking liepen muurvast.

De Telegraaf ontdekte afgelopen jaar dat de contributie van deelnemers aan Loterijverlies ondertussen grotendeels was verdwenen naar schimmige brievenbusfirma’s op de Britse eilanden Guernsey en Isle of Man, waarachter in werkelijkheid Ferdy Roet schuilgaat. Een deel van het geld kwam vervolgens via een U-bocht terug, in de vorm van een hypothecaire lening van 3 miljoen euro voor de aanschaf van een villa door Roet, inclusief inpandig zwembad.

Op verzoek van boze deelnemers aan de claimstichting benoemde de rechtbank Alkmaar dit voorjaar Van den Emster als interim-bestuurder om de vreemde geldstromen bij Loterijverlies in kaart te brengen.

Uit zijn onderzoeksrapport, dat onlangs werd overhandigd aan de rechtbank en waarin De Telegraaf inzage had, blijkt verder dat de Staatsloterij afgelopen april 250.000 euro heeft betaald aan Loterijverlies, als tegemoetkoming in de gemaakte proceskosten van de stichting. Van den Emster vraagt zich af waar dit geld gebleven is.

Het rapport meldt ook een nog openstaande rekening van 188.000 euro, afkomstig van DLA Piper, het vorige advocatenkantoor dat Loterijverlies bijstond. De rekening is niet betaald omdat Roet DLA Piper blijkt te beschuldigen van het achterhouden van informatie en het geven van verkeerde adviezen over de zaak tegen Staatsloterij. Hij diende daarover een klacht tegen het kantoor in bij de orde van advocaten.

Ferdy Roet reageert verontwaardigd op het onderzoek: „Volgens het rapport van bevindingen van de registeraccountant, en dus niet de louche Van den Emster, is er niks mis met de transacties.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.8 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - +1.0%