Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Ebru Umar
Ebru Umar
Foto: Roel Dijkstra

Eerste strafzaak Ebru Umar aangehouden

Op beledigen Atatürk staat een jaar

06 SEP 2016 Saskia Belleman

KUSADASI - De strafzaak tegen Ebru Umar wegens belediging van de Turkse vader des vaderlands Atatürk, is aangehouden tot 24 november. Dat heeft de rechtbank in Kusadasi zojuist besloten. De kans is aanwezig dat er die dag ook meteen uitspraak wordt gedaan, aldus de rechter.

Op belediging van Atatürk staat een minimum straf van een jaar. Als de uitlatingen publiekelijk zijn gedaan, dan kan de straf worden verhoogd tot anderhalf jaar.

Umar's advocaat vroeg vanmiddag om het uitstel, om haar een extra verklaring te kunnen laten afleggen over de beschuldiging. Volgens de journaliste zelf mag ze dat doen bij het Openbaar Ministerie in Rotterdam. „Daar wordt mijn verklaring vertaald en opgestuurd." Ebru Umar zegt dat ze "natuurlijk die verklaring zal afleggen. Ik heb tot nu toe aan alles meegewerkt.”

Op 22 september is er een tweede zogeheten pro forma-zitting. Die gaat over de vermeende belediging door Umar van de profeet Mohammed. Ebru Umar ontkent die. Ze zegt dat ze in een antwoord op een tweet van iemand anders, de naam Mohammed heeft genoemd, maar daarmee niet de profeet bedoelde. Op belediging van de profeet staat een minimum straf van zes maanden. Ook die straf kan met de helft worden vermeerderd als de uitlatingen publiekelijk zijn gedaan.

Het is nog niet bekend wanneer de derde strafzaak begint, over de zwaarste beschuldiging van belediging van president Erdogan. Het onderzoek loopt nog.

Erdogan kan op twee manieren worden beledigd: als persoon, en als staatshoofd. Onlangs verklaarde de president dat mensen die hem als persoon hebben beledigd, niet zullen worden vervolgd. Dat pardon geldt niet voor mensen zoals Ebru Umar, die Erdogan als staatshoofd zouden hebben beledigd. Officieel gaat de president daar niet over, vanwege de scheiding der machten die ook in Turkije bestaat.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.7 °C
O3
Beurs AEX
AEX 528.92
+ / - +0.17%