Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Mark Rutte
Mark Rutte
Foto: VPRO

Turkije: Rutte ongepast in Zomergasten

06 SEP 2016

ANKARA - Turkije vindt de uitspraken van premier Mark Rutte over Turkse Nederlanders in het programma Zomergasten ongepast. Dat staat in een verklaring van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Rutte reageerde in Zomergasten op een filmpje waarin demonstrerende Turkse Nederlanders NOS-verslaggever Robert Bas het werken onmogelijk maakten in Rotterdam. Dat gebeurde na de mislukte coup medio juli in Turkije. De verslaggever werd te verstaan gegeven dat hij moest oprotten.

Rutte reageerde fel. ,,Mijn primaire eerste gevoel is: lazer zelf op. Ga zelf terug naar Turkije. Pleur op'', zei Rutte bij het zien van de beelden. Volgens Rutte is het grootste deel van de Turkse Nederlanders overigens goed geïntegreerd, maar staat een minderheid die hij 'Turken in Nederland' noemt met twee benen buiten de maatschappij.

Turkije vindt de uitspraken ongepast voor een premier. De Turken denken dat de uitspraken misbruikt kunnen worden tegen Turkse Nederlanders. In een tijd dat in Europa de haat tegen buitenlanders toeneemt, schaden de uitspraken de gezamenlijke inspanningen om Turkse Nederlanders deel te laten nemen in de maatschappij, aldus de verklaring.

Een woordvoerder van Rutte laat weten dat de premier de verklaring ,,voor kennisgeving'' aanneemt. Rutte blijft bij zijn woorden.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.7 °C
ZZO1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%