Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Peter Schoonen

Tweede verdachte 'Turkse dreiging' opgepakt

07 SEP 2016

ROTTERDAM - De politie in Rotterdam heeft een tweede verdachte opgepakt op verdenking van bedreiging, opruiing en het aanzetten tot haat na de couppoging in Turkije op 15 juli. De Rotterdammer (43) deed dit via sociale media, laat de politie woensdag weten.

Maandag werd er een andere man (42) uit deze stad gearresteerd in verband met de spanningen in de Turkse gemeenschap. Die wordt donderdag voorgeleid aan de onderzoeksrechter. De politie sluit meer arrestaties niet uit.

De onrust houdt verband met de mislukte couppoging in Turkije en de grimmige sfeer die is ontstaan in de Turkse gemeenschap tussen aanhangers van president Recep Tayyip Erdogan en aanhangers van spiritueel leider Fethullah Gülen. Erdogan verwijt de laatste achter de coup te zitten.

Een speciaal politieteam onderzoekt de aangiften en meldingen die in Rotterdam zijn gedaan na de mislukte staatsgreep. Er zijn inmiddels ruim tachtig aangiften bekend. Volgens de politie zitten daar waarschijnlijk ook verschillende aangiften over dezelfde uitlatingen bij.

Sinds 15 juli zijn er in heel Nederland ongeveer 175 aangiften gedaan. ,,Er speelt van alles in de Turkse gemeenschap en dat leidt tot spanning. Zo houden ouders bijvoorbeeld kinderen van school en worden er bedrijven geboycot’’, vertelde Peter Slort maandag. Hij is bij de politie verantwoordelijk voor de landelijke aanpak van deze spanningen.

,,Het is in Nederland nog niet tot enorme ordeverstoringen gekomen’’, zei hij. ,,Er zijn wel een paar schermutselingen geweest.’’

De meerderheid van de aangiften wordt gedaan voor bedreigingen en beledigingen die via sociale media worden geuit.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
7.9 °C
Z1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%