Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Bankdocumenten liggen voor het grijpen.
Bankdocumenten liggen voor het grijpen.
Foto: De Telegraaf

Stapels gemeentedossiers voor het oprapen

07 SEP 2016 Bart Mos

Warmond - Fusiegemeente Teylingen is een onderzoek gestart naar dikke stapels documenten die zijn achtergelaten in het voormalige gemeentehuis van Warmond, dat tot dinsdag wagenwijd open stond. Zelfs de sleutel van de gemeentekluis lag er voor het oprapen.

Het jaren geleden door de gemeente verlaten stadhuis in het centrum van Warmond was vrij toegankelijk voor nieuwsgierige dorpsbewoners, zo ontdekte De Telegraaf. Onze verslaggever nam een kijkje in het pand en kwam daar onder andere enkele scholieren tegen die zich eveneens verbaasden over de daar nog aanwezige apparatuur, dossiers, kunstwerken en zelfs een achtergelaten rolstoel.

Met behulp van een in de vensterbank gevonden sleutelbos werd de gemeentekluis geopend. Daar lag een deel van het oude archief van Warmond, compleet met bankafschriften van de gemeente.

Nadat er dinsdagavond op sociale media ophef ontstond over het openstaande gemeentehuis, schakelde de gemeente de politie in. Die deed onderzoek in het pand en sloot het daarna af. Het oude gemeentehuis in Warmond werd jarenlang bewoond door een antikraak-organisatie.

Diverse bewoners reageren geschokt op de achteloze manier waarop de gemeente is omgesprongen met haar eigen archief. „Ik ben verwikkeld in twee zaken waarbij de gemeente brieven en gedoogafspraken niet kan terugvinden. Nu snap ik waarom. Wat ligt er, wat lag er en wat is er inmiddels verdwenen”, schampert transportondernemer René Schripsema op Twitter.

Een woordvoerster van de gemeente Teylingen laat weten dat nog niet duidelijk is waarom er archiefstukken in het pand zijn achtergelaten. „Uit een eerste scan is gebleken dat er geen privacygevoelige dossiers liggen. Onze archivaris gaat nu nader onderzoek doen naar alle spullen. Die worden momenteel weggehaald uit het pand.”

In 2006 fuseerde de gemeente Warmond met Sassenheim en Voorhout tot de nieuwe gemeente Teylingen. Sindsdien staat het gezamenlijke gemeentehuis in Sassenheim.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.8 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - -0.05%