Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Minister betreurt voortgang Gülen-schoolruzie

09 SEP 2016

DEN HAAG - Onderwijsminister Jet Bussemaker vindt „heel erg jammer” dat het bemiddelingsgesprek is mislukt tussen een islamitische basisschool in Zaandam en ouders die de school afschilderen als een instelling van ’landverraders’. De ouders brengen de school in verband met de Turkse geestelijke Fethullah Gülen, volgens de Turkse regering het brein achter de couppoging van juli.

„Het was verreweg het beste geweest voor iedereen als het gesprek tot een goed einde was gekomen. Ik vind dat als er maatschappelijke spanningen zijn, je altijd de dialoog moet zoeken en op een nette manier naar elkaars argumenten moet luisteren”, aldus Bussemaker vrijdag.

Wegens vermeende banden van de school met Gülen en de sfeer zijn al veel kinderen van de school gehaald. Ook andere scholen die met Gülen worden geassocieerd zagen leerlingen vertrekken. Bussemaker vindt het „pijnlijk” voor die scholen, maar noemde de vrijheid van schoolkeuze „een groot goed”. Wel moet heel goed in de gaten worden gehouden of de kinderen wel echt elders naar school gaan.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.7 °C
O3
Beurs AEX
AEX 528.86
+ / - +0.16%