Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Marieke van Essen

Twintig Turken bij actiebijeenkomst

11 SEP 2016 Marieke van Essen

Rotterdam - De geplande actiebijeenkomst in Rotterdam tegen de 'vijanden van Turkije' is verplaatst naar een andere locatie. Het door de gemeente gesubsidieerde buurthuis, waar de door de Raad van Turken georganiseerde bijeenkomst aanvankelijk was gepland, wilde de organisatoren zondag geen toegang verschaffen.

,,Het was ons aanvankelijk niet bekend om wat voor soort samenkomst het ging. Toen dat duidelijk werd, hebben we gezegd dat we als huis van de wijk geen plaats willen bieden aan bijeenkomsten die er op zijn gericht om verdeeldheid te zaaien'', aldus een woordvoerster van buurthuis Plein 80 in Rotterdam-West. Op de bijeenkomst zijn circa 20 geïnteresseerden afgekomen.

Burgemeester Aboutaleb liet afgelopen vrijdag via zijn woordvoerder weten dat de bijeenkomst binnenskamers moet blijven. ,,Als de openbare orde wordt verstoord komen er andere krachten vrij'', aldus de zegsman. Dat het buurthuis Plein 80 de deur dicht hield, is volgens hem 'een zaak van het buurthuis zelf'.

De bijeenkomst werd met opruiende teksten aangekondigd door de Turks-nationalistische website Avrupa Türk Gazetesi. Die schrijft dat Europa samen met de VS de Turkse coup hebben georganiseerd. Het Westen heeft bovendien Islamitische Staat en de Turkse afscheidingsbeweging PKK opgericht. Het is een groot complot van de CIA tegen Turkije waarbij de Gülenbeweging wordt ingezet om Nederland met propaganda te brainwashen, aldus de website.

De actiebijeenkomst is georganiseerd door de Raad van Turken in Nederland (HTK), die wil 'discussiëren over hoe we moeten vechten tegen het terrorisme van Fethullah Gülen en van IS'.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.7 °C
ZZO2
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%