Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: De Telegraaf

Gesprek van de dag: dinsdag 13 september

Puinhoop in Poelenburg

13 SEP 2016

AMSTERDAM - Een groep treiteraars maakt bewoners en politie het leven zuur in de Zaanse wijk Poelenburg. Agenten worden iedere dag tot het uiterste gedreven en staan met de rug tegen de muur: "De jongeren opereren heel bewust in een grijs gebied." Verder: Nederturken die sympathiseren met de PKK worden geregistreerd in het opsporingssysteem van de politie. En: we genieten volop van de nazomer, maar het is afzien geblazen voor de miljoenen Nederlanders die lijden aan hooikoorts. Hier lees je alles om op de hoogte te zijn van het laatste nieuws en mee te kunnen doen aan het gesprek van de dag.

Wat heb je vannacht gemist?

Foto: AP
 

 • Hillary Clinton heeft maandag opnieuw een poging gedaan de zorgen over haar gezondheid weg te nemen. De Democratische presidentskandidaat, bij wie een longontsteking is geconstateerd, voelt zich goed en is ,,aan de beterende hand”. Lees meer. Clinton heeft in het verleden vaker problemen met haar gezondheid gehad, maar desondanks altijd doorgewerkt. Dat zei haar man Bill Clinton maandag in een interview met CBS. Lees meer.

 • De Franse politie heeft maandagavond een gevangenisoproer in het West-Franse Vivonne bedwongen. De gevangenis werd geëvacueerd omdat gevangenen weigerden terug te keren naar hun cel na een brand. Dat meldt persbureau AFP. Lees meer.

 • De politie heeft gisteravond acht overlastgevers aangehouden in de Zaandamse wijk Poelenburg. Waar en hoe laat de acht precies zijn aangehouden en of ze nog vast zitten, kon een woordvoerster van de politie vannacht niet zeggen. Ook kon ze niet bevestigen dat het om buurtbewoners gaat. Lees meer.

 

Waarvan moet je op de hoogte zijn?

Demonstratie Koerden in Rotterdam
Demonstratie Koerden in Rotterdam
Foto: Hollandse Hoogte
 

 • De politie gaat Nederturken die sympathiseren met de PKK registreren in het eigen opsporingssysteem. De politie heeft voorlichtingsbijeenkomsten gehouden over de beweging, die op de terreurlijst staat van de EU. President Erdogan heeft de jacht op PKK-aanhangers juist vorige week verhevigd. De Landelijke Eenheid reist de politieregio’s af met presentaties over Turkse separatisten. Lees meer.

 • Integratiebeleid biedt geen soelaas voor de overlastgevende Turks-Nederlandse jongeren in Zaandam. Dat stelt minister Asscher van Sociale Zaken, die ook integratie in zijn portefeuille heeft. De PvdA-bewindsman noemt het ‘stuitend’ dat er zelfs een gemeenteraadslid door de groep is bedreigd. Lees meer.

 • Een 17-jarige Zaandammer is maandag aangehouden voor de mishandeling van een man op een fiets, die te zien is in één van de ’treitervlogs’ van overlastgevende jongeren uit de Zaanse wijk Poelenburg. Het slachtoffer, een 33-jarige Amsterdammer, deed zaterdag aangifte. Lees meer.

 • Een door de regering terzijde geschoven wetenschappelijk onderzoek over cannabisregulering in opdracht van de gemeenten Utrecht, Eindhoven en Heerlen heeft ruim zestig mille gekost. Het onderzoek door de Radbouduniversiteit viel uiteindelijk een derde duurder uit, omdat de twee onderzoekers beduidend meer tijd nodig hadden voor literatuurstudie dan voorzien. Lees meer.

 
Wat wordt er verder besproken bij de koffieautomaat?

Foto: Jan van Eijndhoven
 

 • De vaderlandse couturiers zijn klaar met Patricia Paay en kijken wel uit om haar nog eens uit te nodigen. De diva heeft het voor zichzelf behoorlijk verpest en wacht nu op een andere gelegenheid om haar Robbert te presenteren… Lees meer.

 • Het weer is prachtig, maar het is afzien geblazen voor de miljoenen Nederlanders die lijden aan hooikoorts. Terwijl het hooikoortsseizoen eigenlijk afgelopen is, vliegen de pollen door de lucht. Vooral de Ambrosia bloeit fanatiek en zorgt voor klachten. Lees meer.

 •  Poes Inky is weer op haar pootjes terechtgekomen. De kat, die vier maanden geleden met vier gebroken pootjes werd gevonden en door crowdfunding weer werd opgelapt, heeft een nieuw, liefdevol huis. Lees meer.

 • Topman Gerrit Zalm van ABN Amro treedt volgend jaar terug. Hij volmaakt daarmee niet zijn hele benoemingstermijn, die zou lopen tot mei 2018, zo maakte de bank dinsdag bekend. Lees meer.

 

Wat kun je vandaag volgen?

Foto: ONBEKEND
 

 • De brugwachter die in februari vorig jaar dienst had toen een fietsster van de Dr. J.M. den Uylbrug in Zaandam viel en overleed, staat dinsdag voor de rechter in Alkmaar. Lees meer.

 • De 37-jarige John F. moet dinsdag voor de Bredase rechter verschijnen vanwege het doden van zijn 28-jarige ex-vriendin Linda van der Giessen. De verpleegkundige werd in augustus vorig jaar op de parkeerplaats van het TweeStedenziekenhuis in Waalwijk door F. door het hoofd geschoten. Lees meer.

 • De voormalig directeur van de Stichting ALS, Eric N., hoort dinsdag in de Haarlemse rechtbank of hij de cel in moet voor het verduisteren van ruim 170.000 euro. N. maakte dat geld van de stichting over naar zijn privérekening. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft één jaar cel geëist. Lees meer.

 • Het kabinet moet zich veel feller teweerstellen tegen Turkse inmenging in Nederland. Die kritiek zal dinsdag uit de Tweede Kamer klinken bij het debat over de mislukte staatsgreep in Turkije. De premier zegt op tv ’Pleur op’ tegen Turkse Nederlanders die bedreigen en intimideren”, zegt CDA-leider Buma. Lees meer.

 • Vandaag en morgen wordt het nóg warmer dan gisteren. Ook in De Bilt worden tropische temperaturen van 30 graden verwacht. De kans is daarmee groot dat er een warmterecord wordt verbroken. Lees meer.

 

 

Wat raden wij verder aan?

Zaanse probleemjongeren rijden door de straat van raadslid Juliëtte Rot.
Zaanse probleemjongeren rijden door de straat van raadslid Juliëtte Rot.
Foto: Screenshot
 

 • Agenten zeggen meer middelen nodig te hebben dan de reeds bestaande gebieds- en samenscholingsverboden om de overlast in Poelenburg aan te pakken. Ze willen direct kunnen optreden als jongeren hen belachelijk maken, uitlachen en beschimpen. Een agent die anoniem wil blijven uit angst voor represailles vertelt dat hij bijna elke dag tot het uiterste gedreven wordt. „Onlangs deelde ik een bekeuring uit. Terwijl ik met de bestuurder sprak, stapten de bijrijder en twee andere passagiers uit. Ze kwamen om me heen dansen.” Lees meer.

 • Allerlei slaap-apps , slaappillen zonder recept, ’slaapversterkende’ of ’slimme’ matrassen, en duizenden boeken over een goede nachtrust ten spijt; het werkt niet. En toch gaan er miljoenen euro’s om in de Nederlandse slaapindustrie. Laten we ons tillen? Lees meer.

 • Ismail Ilgun is in zijn vlogs te zien in een zwarte Audi Q7. Nieuwwaarde: ruim 130.000 euro. Rappers pronken graag met hun bezit. De Audi is echter niet van Ilgun, staat in een mail die is verstuurd aan het bedreigde raadslid Juliëtte Rot: ’Die Audi is van mij vader en ik ben bang voor problemen’. Lees meer.

 

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.5 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 528.49
+ / - -0.03%