Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Afblijven van chatapplicaties

Geen meerderheid voor Bertholee

17 SEP 2016

Den Haag - De AIVD moet wegblijven van de versleutelde berichten die via chatapplicaties als WhatsApp worden verstuurd. Het pleidooi van inlichtingentopman Bertholee dat terrorisme beter kan worden bestreden als zijn dienst meer toegang krijgt, vindt geen steun in de Tweede Kamer.

Bertholee vindt dat de AIVD de versleuteling van chatapplicaties altijd ongedaan moet kunnen maken om de communicatie in te zien van mensen die een bedreiging vormen. Maar vooral de linkerflank van de Kamer voelt er niets voor om encryptie te beperken, omdat het ten koste zou kunnen gaan van de privacy van gebruikers. „Daarmee zou je de integriteit van heel het internet aantasten”, stelt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt. „Via dat soort achterdeurtjes hol je de waarborgen uit die we nu hebben.”

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie sluit zich daarbij aan. „Bertholee stelt het veel te algemeen. Je zou de privacy van iedereen aantasten om enkelen aan te pakken. Laat hem eerst maar eens bewijzen dat het telkens meer inleveren van privacy, de veiligheid ten goede komt.” D66’er Kees Verhoeven vindt dat Bertholee zijn energie beter kan steken in betere energie met andere diensten. „Dan wordt het echt veiliger.”

En de SP vindt bij monde van Kamerlid Ronald van Raak dat „burgers en bedrijven hun data juist beter moeten kunnen beschermen.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.8 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - -0.05%