Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

’Verleng verbod publicatie Holleeder dossier’

18 SEP 2016

LEIDEN - Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat de rechter het verbod verlengt op de publicatie van de getuigenissen van Willem Holleeder en zijn zussen Sonja en Astrid op internet. Het huidige verbod loopt af op 8 oktober en het OM heeft een kort geding aangespannen tegen Sebastiaan Beens, die eerder de documenten op zijn website plaatste, om te voorkomen dat hij dat opnieuw doet.

Het OM had Beens gevraagd vrijwillig af te zien van hernieuwde publicatie maar volgens Beens' advocaat Sébas Diekstra weigert hij ,,om principiële redenen'' dat te doen. ,,Mijn cliënt is van mening dat een onvoorwaardelijk en onbeperkt verbod om over de verklaringen te publiceren een te grote inbreuk is op zijn rechten. Dit mede omdat er reeds breeduit over de verklaringen is geschreven en daaruit al veel is geciteerd door de media’’, aldus de raadsman zondag.

Het OM wil dat het publicatieverbod wordt verlengd ,,omdat (in deze zaak tegen Holleeder) nog steeds veel getuigen moeten worden gehoord. De situatie is daarmee niet anders dan in april 2016''. Volgens het OM kan het onderzoek naar Holleeders betrokkenheid bij liquidaties ernstig in gevaar komen als potentiële getuigen voor hun verhoor op internet kunnen lezen wat er is verklaard.

Het kort geding dient op 30 september bij de rechtbank in Arnhem.

Het hoger beroep dat Beens heeft ingesteld tegen de uitspraak van april loopt nog. Het Persvrijheidsfonds steunt hem daar financieel in ,,omdat het zeer ruim geformuleerde publicatieverbod een beperking kan vormen op het uitoefenen van het vak van journalist.''

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
8.5 °C
W3
Beurs AEX
AEX 521.92
+ / - -0.48%