Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Hollandse Hoogte

Proef met gezichtsherkenning Schiphol

19 SEP 2016 Paul Eldering

Schiphol lanceert begin 2017 een praktijkproef met gezichtsherkenning om luchtreizigers sneller te identificeren en naar de gates te loodsen. Ook wordt een nieuw wifinetwerk geïnstalleerd voor gratis internet en elektronische wegwijzers.

Dat zegt Christiaan Hen, innovatiemanager Schiphol NeXt in gesprek met De Telegraaf.

Vandaag viert Schiphol het 100-jarig jubileum. Begonnen als militair vliegkampje voor de luchtvaartafdeling van het leger, is het uitgegroeid tot een burgervliegveld met dit jaar 64 miljoen passagiers.

Al die mensen moeten efficiënter langs parkeerbomen, incheckbalies, veiligheids- en paspoortcontroles en door terminals, vertrekhallen en pieren om opstoppingen, lange rijen en grote vertragingen in piekuren te voorkomen.

,,Het gaat erom de drukte beter te spreiden. Hightech volg- en ID-apps op smartphones gaan over een paar jaar de dienst uitmaken. Daarin staan persoonlijke gegevens om hen via slimme scans vliegensvlug langs checkpoints te voeren”, vertelt Hen.

Doorstroming

Door gebruik van de nieuwste technologieën moet Schiphol volgens hem in 2018 de beste digitale luchthaven ter wereld zijn. ,,We experimenteren met de zogeheten biometrische flow gekoppeld aan paspoort en instapkaart. De doorstroming kan zo sterk worden opgeschroefd”, meent hij.

Het doel is volgens hem straks om poortjes bij de verschillende controles open te laten, tenzij iets niet in orde is. ,,Dan gaat het poortje dicht voor een extra check. Ook de securitysystemen gaan komend decennium een nieuwe moderne fase in”, aldus Hen.

Een betere verdeling en afhandeling van de reizigersstromen wordt volgens hem bereikt door de ‘goodguys’ te laten doorlopen en de ‘badguys’ eruit te pikken. ,,Daar worden ook meer supercamera’s en gedragsprofilers voor ingezet. Robots gaan mensen een handje helpen.”

Het eeuwfeest van Schiphol wordt gevierd met tal van activiteiten, waaronder exposities op de luchthaven, in het Aviodrome (Lelystad) en in het Amsterdam Museum. Op schiphol100jaar.nl is er een virtuele tour. Ook zijn er open dagen voor het publiek.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
10.2 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%