Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: GinoPress B.V.

Agenten niet van plan als schatkistvullers op te treden

22 SEP 2016 Jorn Jonker en Gijsbert Termaat

Den Haag - Een ruime Kamermeerderheid is woest over de kabinetsplannen om de politie meer boetes te laten innen, zodat gaten in de Justitiebegroting gedicht kunnen worden. De Kamerleden willen een einde aan het systeem dat deze praktijk in de hand werkt. Ook vanuit de politie klinkt protest.

De politici zeggen dat er nu een ’perverse prikkel’ is voor het ministerie om zoveel mogelijk prenten uit te delen. Het gaat niet meer over de veiligheid op de weg, maar om het geld.

Dat moet anders, vindt de Kamermeerderheid. Het departement zou een vast bedrag moeten krijgen uit de schatkist voor verkeershandhaving, onafhankelijk van het aantal boetes. De politici reageren op het nieuws dat het ministerie meer boetes wil ophalen. In de departementsbegroting valt te lezen dat het voortaan twintig miljoen euro per jaar meer wil innen.

Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB), zegt dat agenten niet van plan zijn als ’schatkistvullers’ op te treden. Hij voorspelt dat de bevolking boos zal reageren richting dienders. „Met dit soort aankondigingen ondermijnt het kabinet het gezag van de politie.”

Lees meer: Automobilistje pesten (premium)

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
7.9 °C
Z1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%