Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Diederik Samsom tijdens de politieke ledenraad van de PvdA in muziekgebouw Frits Philips.
Diederik Samsom tijdens de politieke ledenraad van de PvdA in muziekgebouw Frits Philips.
Foto: ANP

’Hoofd omhoog houden en meer magie realiseren’

Samsom: ’Nederland er weer bovenop’

24 SEP 2016 Wouter de Winther

Eindhoven - Met opgeheven hoofd wil PvdA-voorman Diederik Samsom straks opnieuw de gunst van de kiezer vragen. Op een partijbijeenkomst in Eindhoven vertelde hij dat de vier jaar van het VVD/PvdA-kabinet Nederland er weer bovenop hebben geholpen.

„Nederland stond er beroerd voor in 2012. Het land was vastgelopen: economisch, maatschappelijk en politiek”, blikte hij terug op de stand van het land bij de vorige verkiezingen voor de Tweede Kamer. „We voerden campagne met de boodschap dat het geen tijd was voor mooie beloften, maar dat we moesten samenwerken.”

’Heel trots’

Nederland is daar beter van geworden, vindt Samsom. „Het herstel bereikt inmiddels de huiskamers, de werkloosheid is lager dan toen we begonnen en de koopkracht stijgt weer. Grote vermogens worden zwaarder belast. En we zijn bezig met de bouw van het grootste windmolenpark op zee. Daar ben ik heel trots op. Het zijn allemaal stappen op weg naar de rechtvaardigheid”, aldus Samsom „Als we het hoofd omhoog houden kunnen we nog veel meer van die magie realiseren.”

’PvdA geen makkelijke partij’

De rode leider maakte gisteren bekend dat hij opnieuw lijsttrekker wil worden bij de volgende verkiezingen. „Het was geen vanzelfsprekendheid. De PvdA is geen makkelijke partij”, gaf hij toe. Hij bekende ook dat ’de peilingen gekmakend zijn’ en dat het ’niet de vraag is’ of hij het leuk vindt. „Met tranen in de ogen stond ik de afgelopen jaren tegenover mensen die vertelden dat ze maar geen baan konden krijgen”, aldus de rode leider. „Maar we hebben maar één antwoord op falen: een nieuwe poging. We zijn er nog lang niet. Het gaat beter, maar nog niet met iedereen.”

Regeren

Samsom zinspeelde erop dat hij ook de komende jaren wil regeren met de PvdA, omdat hij de bereidheid zal blijven tonen om compromissen te sluiten. Dat is volgens hem veel beter voor het land, dan „vanaf de zijlijn je idealen oppoetsen.”

Asscher

Vicepremier Lodewijk Asscher gaf in Eindhoven aan nog steeds na te denken over de vraag of hij zich ook kandidaat moet stellen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.9 °C
W3
Beurs AEX
AEX 527.55
+ / - -0.17%