Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Vertrouwelijke informatie blijkt geregeld door onbevoegden te worden ingekeken.
Vertrouwelijke informatie blijkt geregeld door onbevoegden te worden ingekeken.

Overheidspersoneel spit illegaal in gevoelige persoonsgegevens

Gluren in privégegevens

25 SEP 2016 Olof van Joolen Bart Mos

Arnhem - Tientallen werknemers die toegang hebben tot databanken met bijzonder gevoelige persoonsgegevens worden jaarlijks betrapt op misbruik van hun vertrouwenspositie. Ze verstrekken die info aan bekenden of handelen er zelfs in.

Dat blijkt uit een inventarisatie van De Telegraaf. Afgelopen jaar betrapte de rijksoverheid 34 werknemers op oneigenlijk gebruik van vertrouwelijke gegevens of verkoop hiervan. Het gaat om zaken van groot tot klein. Zo vertelde een oud-werknemer van de afdeling Toeslagen bij de Belastingdienst eerder aan De Telegraaf hoe collega’s tijdens de pauze uitgebreid keken in de aangifte van bekende Nederlanders.

Bij de Koninklijke Marechaussee (KMar) liepen er afgelopen jaar zeven medewerkers tegen de lamp omdat ze illegaal snuffelden in het systeem met daarin onder andere strafbladen. Dit aantal stijgt volgens de KMar.

Afgelopen week behandelde de militaire rechtbank in Arnhem de zaken van een marechaussee en een oud-medewerker. Ze keken voor een collega die niet geautoriseerd was in het politiesysteem om te zien of de nieuwe vriend van haar zus criminele antecedenten had. Toen die doorkreeg dat hij was nagetrokken diende de man een klacht in. Vier mensen liepen tegen de lamp.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.8 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - -0.05%