Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Archieffoto: Cocaïne tussen hout in haven Rotterdam
Archieffoto: Cocaïne tussen hout in haven Rotterdam
Foto: OM

’Sfeer van wantrouwen na corruptiezaken’

Onrust politie om cokesmokkel

29 SEP 2016 Mick van Wely enJohn van den Heuvel

Rotterdam - De aanpak van drugssmokkel in de Rotterdamse haven schiet zwaar te kort. Vanuit opsporingsdiensten is alarm geslagen bij politiebond NPB. Die is erg verontrust en wil praten met korpschef Erik Akerboom.

Dat zegt Jan Struijs, voorzitter van de NPB. Aanleiding voor het op de hoogte stellen van de bond over de problemen en zorgen, is een publicatie afgelopen zaterdag in deze krant over de cokesmokkel in de haven. De overheid wil snijden in de formatie van de douane en het accent verleggen van drugscontroles naar de controle op de afdracht van invoerrechten.

„We zijn meteen maandag gebeld door bezorgde mensen binnen diverse opsporingsinstanties. Er is een dodelijke mix van meerdere, ernstige problemen. Een sfeer van wantrouwen na recente grote corruptiezaken bij de douane, veel te weinig capaciteit om de sterk toegenomen smokkel het hoofd te kunnen bieden en onvrede over wat er gedaan wordt met opsporingsinformatie”, aldus Struijs.

De NPB-voorzitter praatte met rechercheurs van de Landelijke Eenheid en mensen van het Hit And Run Cargoteam (HARC) in Rotterdam, een samenwerkingsverband van de Zeehavenpolitie, Douane, FIOD en het Openbaar Ministerie.

„Het gevoel bij de betrokkenen die ik sprak is dat ze stelselmatig worden tegengewerkt door mensen op een hoger niveau of mensen op sleutelposities bij andere partijen. Ze leveren panklare informatie aan over grootschalige smokkel, waar dan vervolgens niets mee gebeurt. Verder is de informatiehuishouding op het gebied van smokkel onder de maat. Dit allemaal is deels een gevolg van bezuinigingen.”

Wijdverspreid

De douaniers waarmee deze krant vertrouwelijke gesprekken voerde over de aanpak van drugssmokkel, gaven aan dat ze het idee hebben dat corruptie in de haven wijdverspreid is. Struijs herkent dit.

„Douane en politie hebben hele concrete aanwijzingen voor lekken bij verschillende havenbedrijven. Personen op sleutelposities tippen criminelen over bijvoorbeeld de locaties van containers met drugs. De vraag is wat er met deze informatie gebeurt. Dit is zeer zorgwekkend”, zegt Struijs, die zelf een recherche-achtergrond heeft.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.2 °C
ZZW3
Beurs AEX
AEX 523.71
+ / - -0.41%