Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Wim Boks van basisschool De Vloedlijn in Julianadorp staat al 30 jaar voor de klas.
Wim Boks van basisschool De Vloedlijn in Julianadorp staat al 30 jaar voor de klas.
Foto: MOOIJ, MARTIN

Nog amper mannen voor de klas

04 OKT 2016 Anna Mees

Op basisscholen staan ieder jaar minder mannen voor de klas. Zorgwekkend, vinden mensen die in het onderwijs werken. „We moeten zorgen dat meester geen uitgestorven soort wordt.”

Vooral voor jongens is het een nadeel, zeggen meerdere onderzoekers. Die hebben namelijk een mannelijk rolmodel nodig om zich mee te kunnen identificeren. Emeritus hoogleraar pedagogiek Louis Tavecchio (UvA): „Mannen maken vaker een grap en zijn soms wat ruwer, dat vinden jongens prettig.”

Niet alleen voor de klas, ook op de opleiding zijn mannen schaars. Een paar studenten uit Amersfoort proberen met het clubje Mannen op de Pabo (MOP) de weinige jongens het gevoel te geven dat ze onderdeel van een groep zijn. Bestuurslid Vincent de Wit : „We willen ervoor zorgen dat meester niet een uitgestorven soort wordt en dat mannelijke studenten hun studie afmaken. Want het is zorgwekkend hoe weinig mannen er voor de klas staan.”

Interim-schooldirecteur en voormalig leerkracht Edwin Borger is „enorm trots” op zijn vak. „Het verhaal van het lage salaris en de hoge werkdruk is absoluut waar, maar het is een prachtig beroep. Iedere dag werk je met kinderen, en je haalt het beste uit ze wat erin zit. Ik word daar heel vrolijk van.”

Morgen meer in De Telegraaf

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.8 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%