Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Asscher ’trots’ op kabinet

06 OKT 2016 Lise Witteman

Groningen - Opnieuw durft er iemand vol lof te spreken over het kabinet. Bij een PvdA-bijeenkomst in Groningen zei vice-premier Asscher donderdagavond dat hij ’trots’ is dat de partij „verantwoordelijkheid heeft genomen” door te gaan regeren met de VVD.

De afgelopen tijd klonk uit verschillende hoeken kritiek op het bezuinigingsbeleid van het kabinet, dat zo hard zou hebben gesnoeid dat Nederland minder snel uit de crisis kwam.

Asscher beaamt dat „bezuinigen banen kost” en stelt dat „we goed moeten kijken wat we kunnen leren van wat er wel en niet goed ging.” Maar ook houdt hij vol dat de ‘pijnlijke’ maatregelen nodig waren om het land erbovenop te helpen.

Toch zit hij „niet te wachten op een herhaling van dit kabinet”, zo sprak hij de leden toe. „We moeten nu laten zien hoe we met elkaar omgaan. Hoe we mensen beschermen die het moeilijk hebben. We moeten laten zien hoe Nederland er beter van wordt”.

Asscher schetste welke rol hij daarbij voor de ‘sociaaldemocratie’ ziet weggelegd. „In de negentiende eeuw hebben we het kapitalisme getemd. In de twintigste eeuw hebben we de verzorgingsstaat opgebouwd. Nu moeten we ervoor zorgen dat iedereen daarvan kan profiteren.”

Het economisch tij kan daarbij helpen, denkt hij. „Nu hoeven we niet meer na te denken over bezuinigingen, maar kunnen we gaan investeren”, aldus de bewindspersoon.

Daarmee kiest hij dezelfde lijn als PvdA-leider Samsom, die zich onlangs opnieuw verkiesbaar stelde als lijsttrekker van de partij. Ook hij zei toen trots te zijn op wat er is bereikt, maar door te willen om meer sociaaldemocratische idealen te verwezenlijken.

Hoewel Asscher vaak genoemd wordt om het tegen Samsom op te nemen in een lijsttrekkersstrijd, hield hij zijn kaarten in Groningen nog tegen de borst.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.9 °C
ZZO3
Beurs AEX
AEX 525.89
+ / - +0.62%