Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

De Hond: Asscher favoriet als lijsttrekker

16 OKT 2016

Amsterdam - Vicepremier Lodewijk Asscher heeft zich nog niet officieel opgeworpen als kandidaat-lijsttrekker van de PvdA, maar toch wordt hij door de kiezers al gezien als de grote favoriet. Uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond blijkt dat hij de voorkeur heeft van 47 procent van de PvdA-stemmers, tegen 26 procent voor Diederik Samsom en 11 procent voor Jacques Monasch.

Kiezers van alle partijen samen zien meer in Monasch dan in Samsom: 15 procent tegen 11 procent. Desondanks wordt de kans dat Samsom het wordt hoger ingeschat (21 procent) dan de kans dat Monasch de PvdA-lijst zal aanvoeren (3 procent). De kiezers zien Asscher als vakkundig en betrouwbaar en Samsom vooral als bevlogen.

De Hond heeft de kiezers ook gevraagd naar het veelvuldige media-optreden van premier Mark Rutte, die zichzelf de afgelopen week in de kijker speelde. Van alle kiezers vond 40 procent de campagne negatief en slechts 15 procent oordeelde positief. Maar 23 procent zegt een goede indruk te hebben gekregen van wat Rutte van plan is.

Veel mensen (42 procent) vonden dat er sprake was van 'veel geschreeuw, weinig wol' en 32 procent noemde Ruttes media-optredens irritant. 'Een slimme campagne' vond 18 procent en 'premierwaardig' vond maar 10 procent. Onder zijn eigen VVD-achterban scoorde Rutte aanzienlijk beter.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.8 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 518.59
+ / - -0.98%