Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Vicepremier: ik wil het voortouw nemen

Asscher officieel in race om PvdA-leiderschap

17 OKT 2016 Lise Witteman

Amsterdam - Hij liet lang op zich wachten, maar PvdA-prominent Lodewijk Asscher steekt officieel ook de vinger op: hij gaat met PvdA-voorman Diederik Samsom en Kamerlid Jacques Monasch de strijd aan om het lijsttrekkerschap.

Dat laat hij maandagmiddag weten tijdens een bijeenkomst in een Amsterdamse school. In zijn toespraak gaf de kandidaat-lijsttrekker aan de tweedeling in de samenleving te willen bestrijden. "Laten we de hoop terug brengen op een betere toekomst", zei hij. "Onrecht mogen we niet accepteren. Dat maakt mensen razend en dat is terecht."

Asscher zet zich ook nadrukkelijk af tegen partijen op rechts. Hij zegt er te zijn voor de mensen "die genoeg hebben van de negativiteit van de PVV en van het kille materialisme van de VVD". Ook zei hij opnieuw over het programma van zijn coalitiepartner dat het "verraad van de middenklasse" is.

Hij refereerde niet aan de andere lijsttrekker-kandidaten, PvdA-leider Diederik Samsom en Tweede Kamerlid Jacques Monasch. Wel zei hij: "De PvdA moet niet wachten tot de kiezers terugkomen, maar hoort naast de mensen te staan."

Voordat hij zich officieel opwierp als kandidaat-lijsttrekker van de PvdA, verkozen kiezers hem al tot de grote favoriet. Uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond blijkt dat hij de voorkeur heeft van 47 procent van de PvdA-stemmers, tegen 26 procent voor Diederik Samsom en 11 procent voor Jacques Monasch.

Lees ook: Lodewijk Asscher kan lijmen als de beste (premium)

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.3 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - -0.05%