Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Marcel Antonisse

’Samsom verwaarloosde fractie bewust’

22 OKT 2016

DEN HAAG - PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom heeft bewust zijn fractie verwaarloosd. Dat zegt Kamerlid Jacques Monasch. De kandidaat-lijsttrekker voor de sociaal-democraten reageert daarmee op de excuses die Samsom eind augustus maakte.

„Het was zo doorzichtig, een half jaar voor de verkiezingen even sorry zeggen zonder het te menen”, zegt Monasch zaterdag in een interview met het AD. „We hebben intern zo vaak gezegd dat het anders moest. Er is te veel controle in de fractie.”

Monasch neemt het Samsom kwalijk dat fractieleden niet met eigen voorstellen kunnen komen. In plaats daarvan zou de fractieleider alles afstemmen met premier Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher (Sociale Zaken).

Over het verschil tussen hem en Asscher zegt Monasch: „Ik ga direct op de problemen af. Ik spreek veel met ondernemers, die allemaal mensen in vaste dienst willen nemen. Maar door de Wet Werk en Zekerheid en loondoorbetaling bij ziekte zijn ze heel onzeker geworden. De risico’s zijn te groot. Ik zou zeggen: ga zo snel mogelijk weer om de tafel. Maak een sociaal akkoord 2.0. Als je je oor te luisteren legt, kun je niet anders.”

Monasch wil dat Den Haag weer zeggenschap neemt over „elementaire zaken” als de zorg en Europa en duidelijke morele grenzen stelt op het gebied van integratie: „Zeggen wat de normen zijn. De boerkini en de hoofddoek: dat is een vorm van onderdrukking van vrouwen.”

Naast Samsom, Asscher en Monasch zijn Gerard Bosman, PvdA-leider in Ridderkerk, en Pelle Oosting uit Deventer kandidaten voor het lijsttrekkerschap van de PvdA. Aanmelden kan nog tot 24 oktober. Daarna mogen de PvdA-leden hun voorkeur uitspreken. Op 9 december moet de winnaar bekend zijn.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
10.2 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%