Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Lodewijk Asscher
Lodewijk Asscher
Foto: ANP

PvdA zet streep door 2 euro-lid

24 OKT 2016 Jorn Jonker

DEN HAAG - Stemmen bij de PvdA-lijsttrekkersverkiezing kan alsnog een kostbare aangelegenheid worden, een ’flits-lidmaatschap’ wordt toch niet aangeboden. Dit tot grote woede van kandidaat Jacques Monasch die zijn partijvoorzitter om opheldering vraagt.


Jacques Monasch
Jacques Monasch
Foto: ANP

Diederik Samsom
Diederik Samsom
Foto: ANP

De PvdA communiceerde eerder dat iedereen voor 2 euro lid kan worden en dan straks kan stemmen voor de gewenste lijsttrekker. De partij kwam hiermee de leden enigszins tegemoet. Die hadden geëist dat de verkiezing open zou zijn voor iedereen. Maar om te kunnen controleren of er geen dubbele stemmen worden uitgebracht, is een lidmaatschap volgens de partij toch nodig.

Kandidaat Monasch, die rekent op veel steun van mensen die nu geen lid zijn, was aanvankelijk tevreden met het compromis. Maar uit navraag van deze krant blijkt nu dat mensen alleen voor een heel jaar lid kunnen worden. Ze moeten óf in een keer 24 euro betalen óf een machtiging voor een heel jaar uitschrijven. Bij de laatste optie kunnen ze wel kiezen om het bedrag maandelijks te betalen, twee euro per keer dus.

Het enige dat de partij heeft veranderd is dat nieuwe leden vrijwel direct mogen stemmen, een nieuwe of goedkopere vorm van lidmaatschap is er dus niet. Een woordvoerder van partijvoorzitter Spekman benadrukt wel dat er geen opzegtermijn is bij de PvdA. Wie de partij machtigt kan in theorie dus eenmalig twee euro betalen en na de stemming op 7 december weer opzeggen.

Maar is dat niet een verkooptruc? „Daar heeft het alle schijn van”, zegt Monasch. De kandidaat-lijsttrekker zal deze week in een gesprek met zijn partijvoorzitter om opheldering vragen. „Dit kan niet waar zijn. Ik ben hier hogelijk door verbaasd.” Volgens Monasch is deze manier van stemmen in strijd met wat de Pvda-leden hadden bedongen.

Met deze manier van stemmen wordt een drempel opgeworpen, betoogt Monasch die campagne voert tegen de ’bestuurders’ in zijn partij. Hij had liever gezien dat mensen voor twee euro tijdelijk lid zouden kunnen worden inclusief stemrecht. Net zoals gewoon is bij andere proefabonnementen, had de partij na afloop kunnen vragen of de nieuwelingen het lidmaatschap voor een heel jaar willen. Voor dat systeem heeft de partij, tot ongenoegen van de Friese kandidaat, dus niet gekozen.

De aanmeldingstermijn voor kandidaat-lijsttrekkers sluit vandaag. Naast Monasch zijn ook Diederik Samsom en Lodewijk Asscher kanshebbers in de strijd om het partijleiderschap. De PvdA organiseert zelf vier debatten tussen de heren. Vandaag presenteert de partij tevens het verkiezingsprogramma.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.0 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%