Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Hollandse Hoogte

Samsom: in één fractie met GroenLinks

24 OKT 2016 Onze Redactie

EINDHOVEN - PvdA-leider Samsom wil dat zijn partij gaat fuseren met GroenLinks. Hij wil daarmee een blok vormen tegen rechtse partijen. GL-leider Klaver ziet de PvdA-vrijage echter niet zitten. Samenwerken wil hij wel, maar van een fusie kan volgens hem geen sprake zijn.

Samsom, die in de race is om lijsttrekker te worden voor de PvdA, deed zijn uitspraken op een bijeenkomst waar het verkiezingsprogramma van de sociaaldemocraten werd onthuld. De partij ’betreurt’ het kiezers te zijn kwijtgeraakt doordat de partij in een kabinet is gestapt met de VVD. De sociaaldemocraten willen dit ’verloren vertrouwen’ terugwinnen.

Progressief blok

GroenLinks-leider Klaver had maandag gepleit voor een progressief blok met PvdA, SP en D66. Maar volgens Samsom heeft juist Klaver die samenwerking tegengehouden. „Ik had met Bram van Ojik een afspraak dat PvdA en GroenLinks na deze verkiezingen samen een fractie zouden vormen. Dat zouden we ook aankondigen tijdens de campagne. Toen Klaver het overnam, was het opeens van de baan”, zei Samsom.

Klaver zei dat zijn partij en de PvdA, de SP en D66 nauwer moeten gaan samenwerken. Ze moeten vasthouden aan vijf „gedeelde principes.” Dat zijn volgens Klaver: het verkleinen van de ongelijkheid, het vergroten van kansen voor kinderen, het terugdringen van de marktwerking in de zorg, het vergroenen van de economie en het stoppen van de verdergaande flexibilisering van de arbeidsmarkt. Op basis van die „progressieve samenwerking” zou een nieuw regeerakkoord kunnen worden gemaakt.

Volgens Klaver zijn er ook raakvlakken met CDA en ChristenUnie.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.8 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 518.59
+ / - -0.98%