Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

De ’legovleugel’ klinkt lekker
De ’legovleugel’ klinkt lekker
Foto: Roel Dijkstra

Piano spelen op 30.000 legosteentjes

11 NOV 2016 Chris Ververs

Pernis - Het begon spelenderwijs. Tweeënhalf jaar later heeft componist Jeroen van Veen (47) uit Pernis met 30.000 legoblokjes een vleugel gebouwd. Vrijdag geeft hij in Almere zijn eerste optreden.

In een achterafzaaltje tussen de havens van Rotterdam staat de levensgrote vleugel. Volledig opgetrokken uit glimmende zwarte steentjes. Met warrig haar en opvallende schoenen neemt het genie plaats achter het unieke bouwwerk. Al snel vullen de klanken van zijn legocompositie de ruimte.

Na een zwierige armzwaai eindigt het lied en kijkt Van Veen trots op. „Dit zijn allemaal tweedehands legosteentjes”, zegt hij terwijl hij over de vleugel strijkt. „Ik ben echt een legofreak”, bekent de musicus. Vooral de mooie rondingen van de vleugel stemmen hem tevreden. „Die mooie ronding krijg je eigenlijk niet met Lego. Op een gegeven moment hadden we een stuk of honderd ’tweetjes’ achter elkaar gemaakt en het bleek dat dan een soort speling ontstaat waardoor je wel een gewelfde vorm kan creëren. Dat hebben we verder uitgewerkt. Zo is het idee ontstaan.”

De vleugel klikt heel goed, vindt de pianist die vandaag het spits afbijt in de Stadsschouwburg Almere. „Het is een digitaal klavier.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.3 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 529.42
+ / - +0.14%