Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Gespleten partij ligt op de loer

Kemphanenstrijd bij PvdA-debat

15 NOV 2016

Den Haag - Het stekelig verlopen eerste debat tussen lijsttrekkerskandidaten Diederik Samsom en Lodewijk Asscher ettert door bij de PvdA. Een gespleten partij ligt op de loer, nu Asscher de keiharde aanval heeft geopend op de man die hem vier jaar geleden vicepremier maakte.

Het is tijd voor ’verandering’, vindt Asscher en hij vermeldde tijdens het debat dat de PvdA kansloos zou zijn bij de volgende formatie als Samsom de leider blijft.

’Kwartetten’

Met name Asschers bewering dat Samsom tijdens de vorige formatie ’heeft zitten kwartetten’ met de waarden van de PvdA zet kwaad bloed bij Samsoms medestanders. Asscher was immers nauw betrokken bij de formatie en werd voortdurend op de hoogte gehouden van de besprekingen met de VVD. De vicepremier bediende zich dus van een weergave van de werkelijkheid waar Donald Trump nog een puntje aan kan zuigen. Het past in een patroon bij Asscher, weet een parlementariër. „Als het moeilijk wordt, is Lodewijk altijd even om de hoek.”

Kamerlid Jan Vos, die zich heeft uitgesproken voor Samsom, vond dat Asschers uithalen af en toe ’onder de gordel’ waren.

Moddergevecht

„Het zijn geen van beiden watjes, maar het moet geen moddergevecht worden natuurlijk”, waarschuwt zijn collega Servaes. Een Amsterdamse medestander uit de Kamer vindt het juist prachtig wat Asscher gedaan heeft. „Dat krijg je ervan als je een strijd om het leiderschap organiseert. Diederik is er echt door van slag.”

Weinig mensen bij de PvdA durven met zekerheid te zeggen wie de strijd om het lijsttrekkerschap gaat winnen. Dat maakt schuw; voor je het weet beledig je je nieuwe leider. Een parlementariër die om deze reden anoniem wil blijven, vindt dat Asscher wel heel fel uithaalde naar de man die vier jaar lang door het vuur is gegaan voor de partij.

’Ongemakkelijke sfeer’

„In de fractie is het nog steeds 50-50”, weet Kamerlid Mohandis. „Asscher was vilein. Dat bedoel ik positief. Ik heb het idee dat hij beter weet wat PvdA’ers echt bezig houdt.” In de fractievergadering is er gisteren niet over de confrontatie tussen de twee PvdA-kanonnen gesproken, zegt hij. Maar: „De sfeer is ongemakkelijk.” Andere Kamerleden claimen het debat ’niet gezien’ te hebben en houden zich angstvallig op de vlakte.

Samsom zei dinsdag in de Tweede Kamer dat hij niet van plan is om keihard terug te meppen naar Asscher. „Hij weigert zich tot dat niveau te verlagen” klinkt het rond de voorman leider. Dat Asscher „gewoon onwaarheden stond te vertellen, daar was Diederik wel even door verbijsterd”, zegt een rode bron, die zeker zegt te weten dat de PvdA-leden het vileine gedrag van Asscher niet op prijs stellen.

Zaterdag is er een nieuwe confrontatie tussen de twee kemphanen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.5 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%