Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Het gaat niet goed met de grutto in Nederland.
Het gaat niet goed met de grutto in Nederland.
Foto: VidiPhoto

Stand grutto verder verslechterd

27 NOV 2016

EDE - Het gaat maar niet beter met de stand van de grutto in Nederland. Net als bij alle andere weidevogels gaat het aantal grutto’s in Nederland hard achteruit. De nationale telling leverde dit jaar 4000 jongen op, terwijl er rond de 11.000 zouden moeten vliegen om de stand van de grutto op peil te houden.

Kenners beklagen zich al langer over de dalende stand van deze weidevogel. Elk jaar zijn er de terugkerende problemen van te vroeg maaien. Tegelijkertijd zijn de graslanden ook te droog en hebben ze te weinig bloemen, waardoor er te weinig voedsel is in de vorm van insecten.

Dit voorjaar viel voor de vogel nog eens slechter uit. Eind mei sloeg het zonnige en droge voorjaarsweer om en trokken zware onweersbuien over het land met plaatselijk zware hagel. ,,Dit noodweer was waarschijnlijk veel opgroeiende kuikens te veel. Vooral in Noord-Nederland trof het de kuikens extra hard omdat grutto’s daar later broeden en de kuikens daardoor jonger en dus extra kwetsbaar zijn’’, aldus de Vogelbescherming.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.8 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - +1.0%