Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher.
PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher.
Foto: ANP

Samsom treedt af als fractievoorzitter

PvdA-kiezers gaan voor Asscher

09 DEC 2016 Onze Redactie

Amsterdam - Lodewijk Asscher is de nieuwe leider van de PvdA. De vicepremier heeft zittend partijleider Diederik Samsom verslagen in de lijsttrekkersverkiezing van zijn partij. Diederik Samsom treedt af als fractievoorzitter. Ook verlaat hij de Tweede Kamer direct.


Diederik Samsom verlaat de Kamer.
Diederik Samsom verlaat de Kamer.
Foto: ANP

Asscher won de strijd met 54 procent van de stemmen, tegen 45,5 procent voor Samsom. In tegenstelling tot zijn eerdere plan, was Samsom toch zelf aanwezig om afscheid te nemen en Asscher te feliciteren met zijn overwinning. Hij sprak zijn dankbaarheid uit aan de leden, dat „ik vier jaar uw politiek leider mocht zijn.”

Samsom treedt maandag af als fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid. Dat zei hij nadat duidelijk was geworden dat hij had verloren. Samsom zei ongelooflijk trots te zijn op wat de afgelopen tijd was bereikt. „Aan die periode komt nu een eind. Leiderschap is niet vanzelfsprekend. Een mandaat moet opnieuw worden verdiend.” En: „Ik heb gevochten voor wat het waard was.”

’Het ga u goed’

Hij besloot: „Het ga u goed!” Daarop nam hij een buiging en omhelsde hij Asscher, die vervolgens de zaal toesprak met een uitgebreide speech. Hij zei de leden „intens dankbaar” te zijn voor „het vertrouwen dat ik heb gekregen.” En hij bedankte Samsom. „Voor mooie, zware jaren. En voor zijn moed en doorzettingsvermogen.”

Samsom verlaat het pand via een \'geheime\' uitgang.
Samsom verlaat het pand via een 'geheime' uitgang.
Foto: Richard Mouw

Asscher: andere koers

„Deze tijd vraagt om een andere koers. Een sociale economie, een fatsoenlijke samenleving en een Nederland waar iedereen trots op kan zijn”, vindt Asscher. „Ik ben trots op Nederland, maar hoe zal het er straks uitzien met zoveel mensen van een andere achtergrond? Er wordt teveel geschreeuwd en nauwelijks naar elkaar geluisterd.”

Asscher wil een tegengeluid voor de PVV bieden. „Wilders surft op golf van angst”, vindt hij. „Hij ziet geen mensen, maar verdachten. Hij verloochent onze grondwet. En de politiek moet daar een weerwoord op hebben. „Mensen hebben genoeg van het geschreeuw.”

Verkiezingen

Asscher wacht de zware taak de PvdA weer nieuw elan te geven in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart. In de peilingen haalt zijn partij al geruime tijd hooguit een tiental zetels.

De voormalige wethouder in Amsterdam gold al jaren als de partijleider in de dop. Bij zijn overstap naar Den Haag werd hij meteen de aanvoerder van het PvdA-smaldeel in het kabinet. Dat kan hem in de verkiezingscampagne die wacht ook parten spelen. De samenwerking met de VVD, de natuurlijke vijand, is niet bij iedereen in goede aarde gevallen.

Asscher onderscheidde zich in de strijd met Samsom door stevig stelling te nemen tegen uitwassen van het vrije verkeer van werknemers in Europa.

Foto: De Telegraaf

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
24.9 °C
ZO3
Beurs AEX
AEX 519.47
+ / - -0.46%