Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

’Kilo coke per dag in Utrecht en Eindhoven’

13 DEC 2016

AMSTERDAM - Het cocaïnegebruik in de steden Utrecht en Eindhoven is afgelopen jaar flink toegenomen. Dat blijkt uit een onderzoek naar het rioolwater in grote steden.

Dinsdag publiceerde het Europese Agentschap voor Drugs en Drugsverslaving (EMCDDA) de resultaten van het jaarlijkse onderzoek waarin het rioolwater in meer dan zestig Europese steden wordt geanalyseerd.

In Eindhoven en Utrecht is een opvallende toename van drugsgebruik geconstateerd. De resultaten van de derde onderzochte Nederlandse stad, Amsterdam, zijn nog niet beschikbaar. Vorig jaar was de hoofdstad nog koploper van Europa.

In Utrecht werden er twee keer zoveel coke-resten in het riool teruggevonden als een jaar eerder. Dat zou neerkomen op een halve kilo coke per dag die in de stad gebruikt wordt. In Eindhoven wordt er zelfs meer gebruikt, terwijl die stad minder inwoners heeft. In de Brabantse stad steeg het gebruik met bijna 70 procent.

Een mogelijke verklaring voor de explosieve toename van het gebruik is de dalende prijs van cocaïne.

De cocaïneresten die werden gevonden, zijn herkenbaar als afkomstig uit het menselijk lichaam. De stijging kan dus niet door dumping komen. Cocaïne wordt ook niet in ons land gemaakt, aldus Pim de Voogt van onderzoeksinstituut KWR Watercycle Research Institute dat betrokken is bij het onderzoek. Dat is een verschil met bijvoorbeeld amfetaminen, waarvan dumping in bepaalde delen van ons land de concentraties in het water wel flink verhogen.

Of de constatering representatief is voor ons land, kan ook niet worden gezegd. De Voogt pleit ervoor om het rioolwater overal regelmatig te onderzoeken. Gemeenten kunnen er dan ook hun beleid op afstemmen.

Lees meer: Nog nooit werd zoveel cocaïne onderschept in de Rotterdamse haven als in dit jaar.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.4 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%