Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

'VVD verdedigt belangen grote bedrijven'

Asscher haalt uit naar VVD en PVV

17 DEC 2016

LELYSTAD - PvdA-leider Lodewijk Asscher heeft zaterdag op een partijbijeenkomst in Lelystad hard uitgehaald naar de VVD en de PVV. Hij waarschuwde voor een nieuwe coalitie van die beide rechtse partijen.

Volgens hem gaat de partij van premier Mark Rutte na de verkiezingen „als het even tegenzit” zo weer regeren met de PVV van Geert Wilders. „Op dit moment doen zij alsof ze het alternatief zijn voor Wilders, straks krijg je twee voor de prijs van een.”

„Je ziet dat Wilders aan de ene kant en de VVD, eigenlijk aan dezelfde kant, het land willen gaan verdelen. Dat mogen we niet laten gebeuren”, aldus Asscher die vorige week na een interne verkiezing lijsttrekker werd van de sociaaldemocraten.

De VVD vormde tussen 2010 en 2012 een kabinet met het CDA dat gedoogsteun kreeg van de PVV. Na zo’n anderhalf jaar viel het uiteen omdat de regeringspartijen het niet eens werden met de de PVV over nieuwe bezuinigingen.

Samenwerking met de PVV is volgens de liberalen alleen mogelijk als Wilders zijn ’minder Marokkanen’ uitspraak terugneemt. Ook hebben ze heel grote moeite met de linkse sociaaleconomische koers van de PVV, zei Rutte onlangs.

Asscher zei verder dat het VVD-programma vooral de belangen van de grote bedrijven verdedigt. Voor werknemers betekent het volgens hem vooral onzekerheid en minder bescherming tegen ontslag. „Het is een heel cynisch verraad aan de gewone man en de gewone vrouw.”

Wilders biedt volgens hem geen alternatief, oplossing of hoop. „Hij biedt eigenlijk vooral een zondebokpolitiek.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.5 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%