Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Jeroen Dijsselbloem
Jeroen Dijsselbloem
Foto: Reuters

Minister maakte bezwaar en steeg twee plekken

Dijsselbloem was eigenlijk vijfde op PvdA-lijst

22 DEC 2016

DEN HAAG - Jeroen Dijsselbloem is op zijn eigen aandringen op de valreep van plaats vijf op de PvdA-kandidatenlijst gestegen naar plaats drie. De selectiecommissie zag liever een vakbondsman in de top drie, maar werd teruggefloten door het partijbestuur, zei commissievoorzitter Max van den Berg donderdagavond in EO-radioprogramma Dit is de Dag.

Van den Berg en zijn kompanen stelden voor het streven van de partij,,om weer op te komen voor de klassiek sociaaldemocratische zaak'' met een vakbondsman op de derde plaats ''te verankeren en zichtbaar te maken''. Maar omdat Dijsselbloem ,,toch wel heel erg graag zo dicht mogelijk bij de lijsttrekker op de lijst wilde staan'' greep het partijbestuur in. Het liet hem en nieuwkomer Gijs van Dijk, afkomstig van de FNV, alsnog stuivertje wisselen.

De vicevoorzitter van de FNV, die door de nieuwe lijsttrekker Lodewijk Asscher werd geworven voor de politiek, moest daardoor genoegen nemen met plek vijf. Van Dijk blijft wel de hoogste nieuwe binnenkomer.

Na Asscher completeren Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib (2) en de bewindslieden Jeroen Dijsselbloem (3) en Sharon Dijksma (4) de top vijf. Attje Kuiken, die tot de verkiezingen Diederik Samsom vervangt als fractievoorzitter, staat op zes. De huidige minister Lilianne Ploumen heeft nog net de eerste tien gehaald.

De andere nieuwkomers bij de eerste tien zijn Trouw-columniste Kirsten van den Hul (8) en de Groningse oud-gedeputeerde William Moorlag (9). De bekende ex-voetbaltrainer Foppe de Haan is lijstduwer. Voor financieel specialist Henk Nijboer is een zevende plaats ingeruimd, maar tal van prominente Kamerleden als Jeroen Recourt en Mei Li Vos vielen buiten de top twintig. De PvdA schommelt in de peilingen rond de tien zetels.

Partijvoorzitter Hans Spekman noemt de lijst ,,een mooie mix van continuïteit en vernieuwing''. ,,Het partijbestuur is er met name erg trots op dat van de eerste vijftien kandidaten maar liefst vier kandidaten hun wortels in de vakbeweging hebben''. Behalve Van Dijk hebben onder meer ook Moorlag en Kamerlid John Kerstens (11) een vakbondsverleden.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.8 °C
ZW2
Beurs AEX
AEX 525.89
+ / - +0.62%