Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Maastricht UMC+

’Zie het als bliksemschichten aan de hemel’

Hartritmestoornissen nu beter in beeld

23 DEC 2016 René Steenhorst

MAASTRICHT - Er wordt flinke terreinwinst geboekt bij het behandelen van complexe hartritmestoornissen. Cardiologen zeggen grote vooruitgang te ervaren in de aanpak van ’boezemfibrilleren’, de meest voorkomende afwijking in het ritme van de hartslag. Daarmee worstelen alleen al in Nederland nu zo’n 300.000 mensen.

Met een nieuwe techniek, ’elektro-anatomische mapping’, kan de hartspecialist tijdens de behandeling in één oogopslag zien wáár in het hart zich problemen in de elektrische prikkelgeleiding naar de hartspier voordoen.

In het Maastricht Universitair Medisch Centrum zijn deze week de behandelingen gestart met een langdurig beproefde ’mapping-katheter’. Deze is in staat om ín de hartkamer (ook wel hartboezem genoemd) bijna 150.000 metingen per seconde uit te voeren. Met ultrasoon geluid wordt ’live’ een digitale landkaart gemaakt waarop de elektrische pulsen in detail staan afgebeeld op het moment dat zij zich - waar dan ook op het hart - voordoen.

„Zie het als een hemel vol bliksemschichten die alle kanten uitschieten”, zegt de Vlaams-Nederlandse cardioloog-elektrofysioloog dr. Laurent Pison van het Hart- en Vaatcentrum van Maastricht UMC. „Eerst konden we de hemel slechts via een klein dakraampje aanschouwen en zagen we een stukje van het bliksempatroon. Nu, met deze nieuwe techniek, overzien we de hele hemel in één oogopslag en zien we ook de samenhang tussen de verschillende bliksemflitsen. Want, terug naar de hartkamer: we kunnen nu ook veel gerichter de soms uiteenlopende prikkelafwijkingen daarin behandelen.”

Die behandeling gebeurt via ’ablatie’, waarmee de arts de prikkels in het hart blokkeert die voor het verstoorde hartritme zorgen. Bij het ableren beschadigt de arts met behulp van koude- of hitte-pulsjes het hartweefsel juist op die plaatsen waar de ontregeling zich aftekent. De littekentjes die ontstaan, blokkeren de elektrische prikkels. Ablatie gebeurt via katheterisatie of een (kijk)operatie.

De gevolgen van boezemfibrilleren uiten zich bij iedereen verschillend. Patiënten kunnen niet alleen last krijgen van een onregelmatige hartslag, maar ook van overmatig transpireren en duizeligheid. Bij een gezond persoon wordt vanuit één plek in het hart een elektrische prikkel verstuurd om het hartritme aan te geven.

Met de nieuwe techniek kan de cardioloog nu tijdens de ingreep al zien of de procedure succesvol verloopt. „Daardoor neemt de kans af op vervolgoperaties”, stelt dokter Pison. Met de nieuwe techniek kunnen tevens gecompliceerde ritmestoornissen worden opgespoord die voorheen onzichtbaar bleven.

Naar verwachting zal het aantal mensen in Nederland met boezemfibrilleren in 2050 zijn toegenomen tot een miljoen. Boezemfibrillatie hangt veelal samen met het stijgen der jaren: één op de veertig mensen tussen 40 en 50 jaar ervaart dit harteuvel; tussen 60 en 70 jaar gaat het om één op de twintig mensen. De behandeling van boezemfibrilleren kost de gezondheidszorg in Nederland nu per jaar zo’n 600 miljoen euro.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!