Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Geert Wilders, Ard van der Steur, Lodewijk Asscher en Mark Rutte
Geert Wilders, Ard van der Steur, Lodewijk Asscher en Mark Rutte
Foto: ANP

Asscher vergelijkt Wilders met oudjaarsvandaal

13 JAN 2017

AMSTERDAM - PVV-leider Geert Wilders gedraagt zich, door rechters aan te vallen, net als belagers van agenten met oud en nieuw. Dat vindt PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher.

Wie de rechterlijke macht aanvalt „doet precies hetzelfde”. „Dat is als het gooien van een vuurwerkbom naar mensen die de vrijheid voor iedereen beschermen”, zegt Asscher in een vraaggesprek dat Trouw zaterdag afdrukt. Voor aanvallen op de vrije pers of het parlement geldt dat volgens de vicepremier ook.

Asscher verwijt Wilders verder dat hij „eigenlijk de Grondwet in de fik steekt” door mensen met een andere achtergrond en een ander geloof om die reden verdacht te maken. „Nederland is sterk genoeg om daar een weerwoord aan te bieden, maar niet als we onze schouders daarover ophalen.”

„Natuurlijk moet het concreter”, antwoordt Asscher op de vraag of het verkiezingsprogramma niet wat soepeler is dan de aanpak die hij voorstaat. Normen en waarden moeten in de integratie centraal staan, zei hij. Dat wil hij onder meer bereiken met een participatieverklaring voor nieuwkomers, „die mensen toen belachelijk vonden.”

De PvdA houdt dit weekeinde een verkiezingscongres.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.3 °C
Z3
Beurs AEX
+ / - %