Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Michiel Servaes, PvdA Kamerlid.
Michiel Servaes, PvdA Kamerlid.
Foto: Hollandse Hoogte

PvdA: EU moet praten over stappen tegen Israël

25 JAN 2017

DEN HAAG - Regeringspartij PvdA vindt dat de Europese Unie moet gaan praten over stappen tegen Israël omdat het land maar doorgaat met uitbreiding van zijn illegale nederzettingen in Palestijns gebied. „De tweestatenoplossing is in direct gevaar”, aldus buitenlandwoordvoerder Michiel Servaes van de PvdA woensdag.

Israël kondigde zondag aan 560 nieuwe huizen in Oost-Jeruzalem te gaan bouwen. De Palestijnen zien dat stadsdeel als de hoofdstad van hun toekomstige staat. Een dag later meldde de Israëlische minister van Defensie, Avigdor Lieberman, dat er 2500 nieuwe woningen in nederzettingen komen op de bezette Westoever.

Volgens Servaes zou het opschorten van het samenwerkingsverdrag tussen de EU en Israël een van de stappen kunnen zijn. De EU moet volgens hem alvast gaan overleggen om criteria op te stellen voor Israël. Als die voorwaarden dan worden overtreden moet de EU overgaan tot het nemen van concrete maatregelen.

De EU noemde de Israëlische besluiten dinsdagavond in een verklaring een „nieuwe, ernstige ondermijning van een levensvatbare tweestatenoplossing. Het is betreurenswaardig dat Israël dit beleid voortzet, ondanks de serieuze internationale zorgen en bezwaren die constant op allerlei niveaus worden opgeworpen”, liet de EU-buitenlanddienst weten.

De sociaaldemocraten vinden verder dat het tijd is dat Nederland de Palestijnse staat gaat erkennen. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft eerder gezegd daar pas op een „strategisch moment” tot over te willen gaan. Volgens Servaes is dat moment nu gekomen.

Israël krijgt van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump veel meer ruimte. Hij wil de banden flink aanhalen met bondgenoot Israël. Ook wil hij tot woede van de Palestijnen en Arabische landen de Amerikaanse ambassade verplaatsten van Tel Aviv naar Jeruzalem.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.9 °C
W3
Beurs AEX
AEX 527.72
+ / - -0.14%