Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Op Sensation waren vanwege terreurdreiging 650 agenten actief.
Op Sensation waren vanwege terreurdreiging 650 agenten actief.
Foto: Michel van Bergen

CDA: Minder festivals

30 JAN 2017 Jorn Jonker

Den Haag - Het CDA roept burgemeesters op het aantal festivals te beperken. De vele dance-evenementen slokken politiecapaciteit op, terwijl het korps met een groot tekort aan mankracht zit.

Het voorstel is onderdeel van het politieplan dat het CDA vandaag presenteert. Zo constateert de partij dat het aantal festivals maar blijft stijgen. „Op zichzelf leuk voor het publiek. Maar het vraagt natuurlijk ook veel van de politie”, schrijft kandidaat-Kamerlid Chris van Dam in het politieplan. Volgens de CDA’er halen al die feesten de politie uit de wijk en kan het ten koste gaan van recherchewerk. „Dat knelt nu de sterkte niet op orde is.”

Jaarwisseling

Zo gaven agenten met de jaarwisseling aan dat zij niet voldoende collega’s in konden schakelen. Die hadden al te veel overuren gemaakt en mochten dus niet meer werken op de drukste dag van het jaar.

Ook weet Van Dam, die zelf politieagent was en later officier van justitie, uit ervaring dat bij enorme dancefestivals soms wel tientallen dienders ingezet moeten worden. Voor Sensation waren afgelopen jaar zelfs 650 agenten in touw, omdat korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg een ’signaal’ had gekregen dat het nodig was vanwege terreurdreiging. Van Dam wil daarom dat burgemeesters terughoudend zijn met het toestaan van festivals. Volgens het CDA kunnen er ook vaker vrijwilligers naar deze evenementen gestuurd worden in plaats van beroepsagenten.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.1 °C
WNW2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%