Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Protesten tegen het beleid van Trump op Schiphol
Protesten tegen het beleid van Trump op Schiphol
Foto: FOTO ANP

’Dit kan miljoenen gaan kosten’

Luchtvaart gemangeld door Trump

30 JAN 2017 Paul Eldering Yteke de Jong

SCHIPHOL - Als KLM en Schiphol niet meewerken aan Trumps inreisverbod, kan dat uiteindelijk miljoenen euro’s gaan kosten.

Dat zegt Steven Verhagen, baas van pilotenbond VNV. „Er worden vijfcijferige boetes uitgedeeld per reis aan luchtvaartmaatschappijen die reizigers die vallen onder het inreisverbod toch afleveren. Gaat de overheid dan die boetes betalen? Nee, want dat is staatssteun en dat mag ook niet”.

Hij regeert op een oproep van GroenLinks en D66 dat Nederland niet zomaar mee moet werken aan het inreisbeleid van Trump. Beide partijen eisen een hoorzitting, hoewel de douane in deze de uitvoerder van het beleid is.

In alle landen slaan vliegmaatschappijen alarm over de uiterst kwalijke gevolgen van het Amerikaanse inreisverbod van moslims uit een zevental landen in het Midden Oosten en Afrika met een verhoogd terreurrisico.

,,Wij zijn hier niet blij mee. We mogen deze passagiers niet meenemen, omdat ze de VS niet in komen. Anders moeten we hen weer terugvliegen. Wij worden ten onrechte verantwoordelijk gemaakt, de passagiers zijn de dupe", aldus een woordvoerder van KLM. Het kabinet spreekt van 'ontoelaatbare discriminatie' en eist dat president Trump het besluit terugdraait.

De zegsvrouw van KLM legt uit dat de luchtvaartmaatschappij controles uitvoert op paspoorten en zich daarbij dient te houden aan instructies van Amerikaanse veiligheidsdiensten.

Het gaat niet alleen om de boetes. Voor KLM staat er veel op het spel omdat ze miljarden verdient op routes naar de VS. Een kwart van de omzet komt zelfs via Amerika. Men is daarom als de dood voor een getroebleerde relatie met de nieuwe president. Schiphol is op zijn beurt weer eigenaar van terminal 4 op vliegveld JFK in New York, waar gisteravond grote betogingen waren.

Trumps inreisverbod, hoewel inmiddels iets afgezwakt, zorgde zondag wereldwijd voor groot verzet.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.2 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - +1.0%