Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Jos Schuurman

Overleg signalen radicalisering asielzoeker

31 JAN 2017

DEN HAAG - Het kabinet neemt maatregelen om de uitwisseling van informatie over signalen van radicalisering onder asielzoekers te verbeteren. Dat hebben minister Stef Blok en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) dinsdag bekendgemaakt.

Het gaat om een landelijk overleg tussen alle betrokken organisaties onder leiding van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) dat vorige week voor het eerst heeft plaatsgevonden. Het belangrijkste doel is om informatie over 'zachte signalen' beter met elkaar te delen en te beoordelen. Voorbeelden daarvan zijn gedragsveranderingen en signalen als een andere haardracht.

Deelnemende organisaties zijn onder meer de politie, marechaussee, inlichtingendienst AIVD, Openbaar Ministerie en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Aanbevelingen rapport

Het kabinet wil met het overleg tegemoetkomen aan de aanbevelingen in een rapport over de screening van asielzoekers van de Inspectie Veiligheid en Justitie dat dinsdag is aangeboden aan de bewindslieden. De inspectie adviseert om de uitwisseling van informatie over 'zachte' signalen te verbeteren.

De inspectie concludeert ook dat de manier waarop de organisaties 'harde' signalen doorgeven aan de inlichtingen- en veiligheidsdiensten op orde is. Daarbij gaat het om duidelijke aanwijzingen, zoals jihadistische teksten op telefoons.

Debat over screening

De Tweede Kamer debatteert woensdag over de screening. Uit een eerder inspectierapport bleek dat het vaak maar beperkt lukt om signalen te verzamelen over mensenhandel of terrorisme in de zogeheten identificatiestraten, waar asielzoekers na binnenkomst worden geregistreerd. Twee weken geleden is al beslist dat daar meer tijd voor wordt vrijgemaakt.

Bij het nieuwe rapport is gekeken naar de omgang met signalen in de complete keten van organisaties waar de asielzoekers daarna nog mee te maken krijgen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.1 °C
WNW2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%