Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: AB BLAUW/RICHARD MOUW

Bouwvakkers bezorgen dossiers bij De Telegraaf

Geheime rechtbankdossiers bij oud vuil

10 FEB 2017

Amsterdam - UPDATE 11.00 uur - “Dit had nooit mogen gebeuren”, stelt de Raad voor de Rechtspraak, in reactie op het enorme datalek bij de rechtbank Amsterdam, waarover De Telegraaf vanmorgen bericht. Duizenden pagina’s uit geheime en privacygevoelige rechtbankstukken zijn bij de verbouwing van de rechtbank Amsterdam op straat komen te liggen. Bouwvakkers hebben delen van lopende strafzaken, inclusief namen en adressen van verdachten en getuigen, en rapportages van de Raad voor de Kinderbescherming gevonden, die als oud vuil in verlaten kamers lagen.

Interne memo’s over de beveiliging van de rechtbank, protocollen over transport en begeleiding van verdachten en gedragsrichtlijnen voor het personeel zijn tevens uitgelekt. Daaruit blijkt onder meer dat er jarenlang is geruzied over de veiligheid op de rechtbank. Ook wordt melding gemaakt van een ’angstcultuur’ onder het veiligheidspersoneel, dat klaagt over onderbezetting en slechte uitrusting. De stukken zijn woensdag aan het einde van de middag bezorgd bij de redactie van De Telegraaf. Gisteren heeft de hoofdredactie van de krant de stukken teruggegeven aan een medewerker van de rechtbank.

De rechtbank reageert bijna laconiek. Woordvoerder Ton van den Brandt: „Het gaat om oud papier. Het lijkt erop dat iemand de inhoud heeft meegenomen uit een van onze papiercontainers.”

De Amsterdamse advocaat Van Oppen maakt korte metten met die versie. „Als de driehoek advocatuur, OM of rechtbank iets weggooit, hoort dat de versnipperaar in te gaan.”

De Leidse hoogleraar privacyrecht Gerrit-Jan Zwenne spreekt van „een datalek van ongekende proporties”.

Lees verder: ’Dit is een datalek van ongekende proporties’

Lees verder: Bedorven sfeer bij dienst Beveiliging

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.8 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - -0.05%