Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: AP/ANP

Sta op voor onze beschaving

10 FEB 2017

AMSTERDAM - Een groep bekende en minder bekende Nederlanders roept mensen op zich los te maken uit „de traditie van Brexit en Trump” en „pal te staan voor de beschaving.” Ze hebben vrijdag een paginagrote oproep geplaatst in de Volkskrant, onder het motto Wij zijn Nederland.

Ze zeggen de neiging van veel mensen te begrijpen om „in een wereld van conflict, in een land vol oplopende spanningen” de gordijnen dicht te doen, de tv uit te zetten en zich terug te trekken in het vertrouwde. Maar dat is niet de juiste weg, vinden de ondertekenaars. Als de grondvesten (onze vrijheid, onze rechtsstaat en onze verzorgingsstaat) onder vuur liggen, moeten we nu opstaan, niet pas als het te laat is en er geen weg meer terug is, luidt hun betoog.

Ze doen een beroep op de overgrote meerderheid van Nederland, die „hecht aan fatsoen en genoeg heeft van het geschreeuw”, om niet langer stil te zijn en zich aan te sluiten bij Wij zijn Nederland.

Onder de ondertekenaars zijn acteur Jan Kooijman, oud-burgemeester Job Cohen, PvdA-lijsttrekker en vicepremier Lodewijk Asscher, voetbaltrainer Foppe de Haan en directeur Sandra den Hamer van EYE Filmmuseum.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.9 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - +1.0%