Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Sharon Dijksma
Sharon Dijksma
Foto: ANP

PvdA wil meer geld voor krimpregio’s

10 FEB 2017

DEN HAAG - De PvdA wil 300 miljoen euro uittrekken om zogenoemde krimpregio’s te stimuleren. Met de ontwikkeling van supersnel 5G-internet, beter openbaar vervoer en een vitaliteitsfonds wil de partij de economie in regio’s met dalende bevolkingsaantallen een steun in de rug geven. „Want Nederland houdt niet op bij de Randstad”, stelt PvdA-kandidaat en huidig staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Sharon Dijksma, die het plan vrijdag lanceert.

Het geld is onder meer bedoeld voor regio’s als de Oost-Groningen, Zeeuws-Vlaanderen en de Achterhoek. „Als geboren Groningse en inwoner van Enschede zie ik om me heen de effecten van een afname van de bevolking”, zegt Dijksma „Voorzieningen verdwijnen, bedrijvigheid neemt af en de leegstand is al langer een verborgen probleem. Daar moeten we veel meer aandacht voor hebben.”

5G is de toekomstige opvolger van de huidige 4G-netwerken en belooft uiteindelijk tien tot honderd keer zo snel te worden. Voor de ontwikkeling hiervan wil de partij 100 miljoen euro uittrekken. Eenzelfde bedrag gaat voor het openbaar vervoer, onder voor naar betere spoorverbindingen met de Randstad. De laatste 100 miljoen euro voor het zogenoemde vitaliteitsfonds is bedoeld voor zaken als zorg, onderwijs en winkels.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.9 °C
W3
Beurs AEX
AEX 528.06
+ / - -0.08%