Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP XTRA

PvdA wil seksuele intimidatie bestraffen

15 FEB 2017

DEN HAAG - Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) wil seksuele intimidatie op straat strafbaar stellen. Wie bijvoorbeeld vrouwen nasist, lastigvalt en achtervolgt en het erg bont maakt, riskeert als het aan Marcouch ligt voortaan drie maanden cel of een flinke boete.

De PvdA’er dient woensdag een voorstel in om het vergrijp in het Wetboek van Strafrecht op te nemen. Hij wil niet van potentiële slachtoffers vragen om zich bijvoorbeeld een grote mond aan te meten of een cursus zelfverdediging te volgen, maar wil daders kunnen vervolgen. Die maken tenslotte hun slachtoffers het leven zuur en bedreigen de openbare orde.

Volgens Marcouch is seksuele intimidatie van vrouwen en homo’s in sommige wijken schering en inslag. Hij signaleert dat „vrouwen en meisjes onzeker worden, bepaalde gebieden gaan mijden of zich anders gaan kleden.” „Ze worden onvrij.”

Steden als Amsterdam werken zelf al aan een verbod op dit soort wangedrag. Of gemeenten daarover mogen beslissen is echter onzeker. Daarom wil Marcouch de wet wijzigen.

Het Kamerlid wil seksuele intimidatie aanmerken als overtreding en niet als misdrijf. Een overtreding is veel gemakkelijker te bewijzen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.8 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.48%