Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Asscher wil samen met CDA, SP en GroenLinks

19 FEB 2017

DEN HAAG - PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher wil de komende jaren links beleid voeren, liefst met CDA, GroenLinks en SP. Dat heeft Asscher gezegd in het televisieprogramma WNL Op Zondag.

Asscher kreeg de vraag voorgelegd wat hij nou eigenlijk wil. Zijn partij heeft geregeerd met de VVD, maar in de verkiezingscampagne neemt hij juist afstand van de liberalen. Volgens Asscher wil de VVD, nu het economisch beter gaat, geld weghalen bij de mensen die het moeilijk hebben en geven aan de mensen die het goed hebben. Hij noemt dat „bizar.”

Asscher herhaalde herhaalde overigens de kritiek op het tempo waarmee GroenLinks milieumaatregelen wil doorvoeren. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) had dat zaterdag „ontwrichtend” genoemd. Asscher: „Wij willen als PvdA dat gewone mensen naar hun werk kunnen. Maar dat kan met de plannen van GroenLinks niet meer. De gewone man gaat er in de maand te veel op achteruit. Dat is niet sociaal.” Het gaat daarbij onder meer om een spitsheffing.

Buitenhof

In het tv-programma Buitenhof wuifde GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver de kritiek weg. Volgens hem hoort het bij de verkiezingstijd en gebruikt de PvdA GroenLinks nu even als „krabpaal.” Volgens Klaver zijn milieumaatregelen nodig en de effecten anders dan de PvdA doet voorkomen. Volgens hem zal de uithaal na de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart „vergeten en vergeven” zijn.

Klaver zei in Buitenhof dat hij er er alles aan gaat doen om de VVD uit het nieuwe kabinet te houden. Hij wil daarvoor ook samenwerken met het CDA en de ChristenUnie, die hij zijn „christelijke vrienden” noemt.

Maar Klaver wil het liefst een „progressief kabinet.” De PvdA en de SP zijn volgens hem de meest logische partners van GroenLinks, gevolgd door D66 en daarna het CDA en de ChristenUnie.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.5 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%