Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

De hoogbejaarde Skinny zwom zaterdag nog rond in haar bassin op haar 55ste verjaardag.
De hoogbejaarde Skinny zwom zaterdag nog rond in haar bassin op haar 55ste verjaardag.
Foto: Aldo Allessie

Verdriet om dood 55-jarig zeezoogdier

Stokoude dolfijn Skinny overleden

22 FEB 2017 Anna Mees

Harderwijk - De 55-jarige dolfijn Skinny is vanochtend in het Dolfinarium Harderwijk overleden. Ze is ingeslapen nadat haar verzorgers een kwaadaardige tumor bij haar ontdekten.

Jurriën Wouters, manager van de verzorgers: „Dit is superzwaar. Het voelt alsof een familielid wegvalt. We zijn geschrokken, ook al is de kans dat dit gebeurt op deze leeftijd groot.” Zaterdag nog vierde de hoogbejaarde dolfijn nog haar 55ste verjaardag.

’Slecht teken’

Skinny bleek vocht tussen haar organen te hebben zitten. „Dat was een slecht teken. Het trok niet weg. Ze interacteerde minder met de trainers en at minder. Maandag stopte ze helemaal met eten”, aldus Wouters.

„Toen bleek ook dat ze een heel agressieve, kwaadaardige tumor had. We konden haar niet meer behandelen. Daarom hebben we haar geholpen haar lijdensweg zo kort mogelijk te houden. We hebben haar vanochtend rustig en vredig in laten slapen.”

De oudste dolfijn van Europa sprong kort geleden nog meters hoog.
De oudste dolfijn van Europa sprong kort geleden nog meters hoog.
Foto: Aldo Allessie

’Bijzonder dier’

Daar was ruim twintig man bij, vertelt Wouters. „Het hele dolfijnenteam kwam bij elkaar, ook mensen die vrij zijn en oud-collega’s kwamen opdagen, mensen die twintig jaar met haar hebben gewerkt en een hele sterke band met haar hebben. Het was een heel verdrietige en emotionele aangelegenheid, en ook nu zit iedereen met een brok in z’n keel. Toch voerde trots de boventoon. Ze was zo’n bijzonder dier. Miljoenen mensen hebben haar gezien in de afgelopen vijftig jaar. We hebben er vrede mee.”

Op dit moment doen onderzoekers aan de Universiteit Utrecht een sectie op het overleden dier. „Om er achter te komen waar de tumor precies zat. Het is voor de wetenschap, we hadden haar toch niet kunnen redden.”

Afgelopen zaterdag ging verslaggever Niels Kalkman nog op verjaardagsvisite bij de hoogbejaarde Skinny.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.4 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 516.92
+ / - -0.52%