Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Lex van Lieshout

Gegevens 8000 kinderen op straat

24 FEB 2017

PAPENDRECHT - Bij een digitale inbraak zijn de persoonsgegevens van ongeveer achtduizend kinderen uit Papendrecht buitgemaakt.

Rivas Zorggroep spreekt van een ’criminele actie’ en heeft aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie. „Een van onze medewerksters is helaas in een ordinaire phishingmail getrapt”, verklaart Jeroen Hurkens van de zorginstelling.

Een nog onbekende hacker heeft eind vorige maand zeshonderd mailtjes naar e-mailadressen van Rivas gestuurd, waarvan er driehonderd zijn aangekomen. De link in de mail leidde naar een nagebouwde site van Rivas waarop moest worden ingelogd. „Veel medewerkers roken onraad waarna onze ict-afdeling maatregelen heeft genomen. Helaas was toen al een medewerker in de fout gegaan.”

In de gekraakte e-mailbox zaten de gegevens van ongeveer achtduizend Papendrechtse kinderen die de afgelopen jaren gebruik hebben gemaakt van de jeugdgezondheidszorg van Rivas. Het gaat om contactgegevens, burgerservicenummers, uitnodigingen en afspraken. „Er is geen toegang geweest tot persoonlijke cliëntendossiers”, benadrukt de zegsman. Rivas heeft de ouders van de kinderen van wie de gegevens op straat liggen inmiddels per brief van het datalek op de hoogte gebracht.

Ook de Autoriteit Persoonsgegevens is van het incident op de hoogte gebracht. „Wij vermoeden dat de hacker alleen uit was op het vergaren van e-mailadressen van onze medewerkers om spam te versturen”, aldus de woordvoerder.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.7 °C
O2
Beurs AEX
AEX 519.56
+ / - +0.55%