Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Henk Krol
Henk Krol
Foto: ANP

Interactieve grafiek van virtuele stemmen

Peiling: 50Plus verliest 4 zetels

26 FEB 2017

Amsterdam - Uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond blijkt dat 50Plus deze week de grote verliezer is. Van tien zetels daalde de partij met voorman Henk Krol naar zes zetels. Een deel van die kiezers ging naar de PVV, maar die verloor op zijn beurt weer kiezers aan Forum voor Democratie en VNL, die nu op respectievelijk op twee en een zetel staan.

Het CDA en PvdA stijgen beide een zetel naar respectievelijk achttien en twaalf. Voor de rest zijn er geen verschuivingen.

Begrotingsoverschot

Deze week werd bekend dat er, voor het eerst sinds negen jaar, weer sprake is van een begrotingsoverschot. De reacties van de kiezers op het begrotingsoverschot verschilde sterk naar de partij van voorkeur. Kiezers van PVV, SP en 50Plus reageerden duidelijk minder positief dan die van de andere partijen.

Zwevende kiezers

Bijna driekwart (73 procent) van de kiezers geeft aan dat een of meer andere partijen dan de partij waar ze nu voorkeur aan geeft nog kans hebben op hun stem. VVD, D66, GroenLinks, CDA en PVV worden dan het meest genoemd (tussen 25 en 28 procent). PvdA en SP volgen met 20 procent. De Partij voor de Dieren wordt door 14 procent genoemd, vooral door degenen die nu de voorkeur geven aan SP en GroenLinks.

Forum voor Democratie en VNL worden door respectievelijk door 9 en 7 procent genoemd. Rond de 15 procent van degenen die nu een voorkeur voor PVV heeft, noemt deze partijen als alternatief.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.8 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%